Täna tähistatakse vanavanemate päeva

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naiskodukaitsjate eestvedamisel tähistati neljapäeval vanavanemate päeva Pärnus Raba lasketiirus.
Naiskodukaitsjate eestvedamisel tähistati neljapäeval vanavanemate päeva Pärnus Raba lasketiirus. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Juba kaheksandat aastat tähistatakse Eestis septembri teisel pühapäeval vanavanemate päeva, mis on kuulutatud riiklikuks tähtpäevaks.

Vanavanemate päeva eesmärk on tänada ja avaldada austust vanavanematele laste ja lastelaste kasvatamise, jagatud hoole ja armastuse eest. Tähtpäev aitab lastel saada teadlikumaks sellest, kui palju tugevust, teadmisi ja elutarkust vanavanemad pakkuda suudavad, ja tihendab põlvkondade vahelist suhtlemist.

Tähtpäev on asjakohane austusavaldus riigiltki ja võimaldab avalikult näidata vanavanemate tähtsust eelkõige perele, aga ka ühiskonnale tervikuna.

Täna kell 16 avatakse Pärnu Lastepargis tähtpäeva puhul vanavanematele pühendatud pink.

21. jaanuaril 2010 võttis riigikogu 81 poolthäälega vastu otsuse lisada vanavanemate päev riiklike tähtpäevade hulka. Seda päeva tähistatakse septembri teisel pühapäeval ja eelnõu algataja valis selle põhjusel, et emade- ja isadepäeva tähistatakse samuti just kuu teisel pühapäeval. Seadusemuudatus sai teoks kodanikualgatusena ja eelnõu "Pühade ja tähtpäevade seaduse" muutmiseks esitas Erakond Eestimaa Rohelised fraktsioonile Kanal 2 reporter Heiki Valner.

Vanavanemate päeva tähistatakse mujalgi maailmas. 1979. aastal seadustas president Jimmy Carter oma allkirjaga vanavanemate päeva rahvuspühana Ameerika Ühendriikides. Ameeriklastel langeb tähtpäev eestlastega samale ajale.

Vanavanemate päeva tähistatakse kas riikliku tähtpäeva või rahvuspühana Kanadas, Prantsusmaal, Itaalias, Poolas, Inglismaal. Kõik riigid tähistavad seda päeva eri kalendrikuus. Kui Eestis on see ilmalik tähtpäev, siis Poolas on vanavanemate päev seotud katoliku kiriku usupühaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles