Aasta jooksul pilku püüdnud kultuurilood: laulupidu, jõulutuledes mets ja suveüritused

Anete Kruusmägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis elavale belglasele tundub, et kõik eestlased on blondid.
Eestis elavale belglasele tundub, et kõik eestlased on blondid. Foto: Anete Kruusmägi

Tantsijate jalakeerutusest noorte tantsupeol kuni Võiste motoklubi liikmete vuramiseni Pärnu Keskuse ees. Vaadake, millised kultuurilood pakkusid Pärnu Postimehe lugejaile 2017. aastal enim huvi.

1. Lugejat huvitas, mismoodi paistis meie rahva suurim pidu belglase pilgu läbi.

Eestis elavale belglasele tundub, et kõik eestlased on blondid.
Eestis elavale belglasele tundub, et kõik eestlased on blondid. Foto: Anete Kruusmägi

2. Kelle süda ei härdu, kui taeva poole tõusevad tuhanded lipud ja Eesti noorte hääled ühinevad laulukaare all lauluks? Pärnu Postimees tõi võimsa emotsiooni igasse koju.

Noorte laulupidu Tallinna lauluväljakul
Noorte laulupidu Tallinna lauluväljakul Foto: Erik Prozes/Mihkel Maripuu/Sander Ilvest/Eero Vabamägi

3. Mida muud ihkab hing aasta kõige pimedamal ajal kui mitte valgust? Jalutage veel koos Pärnu Postimehega imelisel valguspromenaadil või ekselge jõulutuledes metsas.

Jõulumelu jõudis valgusparki.
Jõulumelu jõudis valgusparki. Foto: Lilli Tölp

4. Augustiunetus on end kindlalt pärnumaalaste ja eestlaste südamesse kinnitanud. Kord suvel võivad kõik tänavaile tulla, kulgeda festivalialaks muudetud linnatänavate kaudu ja kultuuri nautides kas või poole ööni pidutseda. Kõike seda tasuta.

Augustiunetuse päevane melu.
Augustiunetuse päevane melu. Foto: Lilli Tölp

5. Rahvas vajab tsirkust ja leiba ning vahel vajab rahvas kunsti, mis ta kontideni läbi raputaks. Seda kõik pakkus südasuvine IN Graafika festival, mille ava-performance’il säristati elektriga, roniti üksteisele otsa, kõnniti karkudega, vehiti tossu ja tulega, valati sulavaha lagipähe, põletati ja pandi nukke vaikima.

"Vaikuse torm" kutsub kunstnikke peegeldama mõtteid ja vaateid tänapäeva globaalsele kollektiivsele kommunikatsioonile, kus vaikus on harilikult muutunud erandiks.
"Vaikuse torm" kutsub kunstnikke peegeldama mõtteid ja vaateid tänapäeva globaalsele kollektiivsele kommunikatsioonile, kus vaikus on harilikult muutunud erandiks. Foto: Alar Raudoja

6. Noorus tõstab pead. Vihma tõttu ära jäetud tantsupeo teine kontsert ei takistanud noori tantsimast. Püsti pandi oma pidu. Meenutagem, kuidas noored sotsiaalmeedia abil Vabaduse väljakul käed tantsuks ühendasid.

Tantsijate oma pidu Vabaduse väljakul.
Tantsijate oma pidu Vabaduse väljakul. Foto: Madis Sinivee

7. Filmis "Minu näoga onu" osalesid taustanäitlejatena Kärnataja motoklubi liikmed. Vaadake uuesti klubi liikmete uhkeid mäkketõusumasinaid.

Uue Eesti mängufilmi "Minu näoga onu" Pärnu esilinastusele saabus motoklubi, kes lõi filmis kaasa.
Uue Eesti mängufilmi "Minu näoga onu" Pärnu esilinastusele saabus motoklubi, kes lõi filmis kaasa. Foto: Urmas Luik

8. Kihnlased, meri ja igikestev suvi. Meenutagem aega, kui pimedust peaaegu polnudki ja saarel, punatriibulised seelikud seljas, pidu peeti.

Kihnu mere pidu 2017
Kihnu mere pidu 2017 Foto: Silvia Soide

9. Aasta lõpul raputas pärnumaalasi uudis sellest, et vaade kesklinna kaile võib muutuda tundmatuseni. Nimelt otsustas volikogu anda osa Pärnu jõest Läänemere kunstisadamale. Volikogu otsus aga jõustub vaid siis, kui EAS projekti toetab.

Kui riigiasutused kiidavad Läänemere kunstisadama projekti heaks ja ettevõtluse arendamise sihtasutus (EAS) rahastab seda, muutub vaade kesklinna kaile tundmatuseni.
Kui riigiasutused kiidavad Läänemere kunstisadama projekti heaks ja ettevõtluse arendamise sihtasutus (EAS) rahastab seda, muutub vaade kesklinna kaile tundmatuseni. Foto: HG Arhitektid

10. Südasuvel ehmatas pärnumaalasi teade Tõnis Mägi kukkumisest Vallikääru-tagusel pimedal alal. Lugege, mida arvasid asjast korraldustiimi liige Henrik Raave ja Mägi.

30 tegutsemisaastat tähistanud legendaarne Eesti ansambel Ultima Thule andis koos Tõnis Mägi ja Vaiko Eplikuga Pärnu Vallikäärus juubelikontserdi.
30 tegutsemisaastat tähistanud legendaarne Eesti ansambel Ultima Thule andis koos Tõnis Mägi ja Vaiko Eplikuga Pärnu Vallikäärus juubelikontserdi. Foto: Madis Sinivee
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles