Noortekeskusesse juhatavad valged nooled

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noortekas saab sisustada vaba aega piljardit ja lauamänge mängides, arvuti ja teleri taga või olla lihtsalt niisama.
Noortekas saab sisustada vaba aega piljardit ja lauamänge mängides, arvuti ja teleri taga või olla lihtsalt niisama. Foto: Ants Liigus

Nii seest kui väljast uue välimuse ja terve korruse peale saanud Sauga avatud noortekeskus paistab juba kaugelt silma: maja mustalt välisseinalt sirutuvad taeva poole suured valged nooled.

Arhitekt Veronika Valk leidis inspiratsiooni noorte keelepruugist ja märkidest, nooled kujutavad ülessuunatud pöialt ja maja positiivset meelt musta-valge kontrasti abiga.

Miks mitte must maja, sest noored ise teevad selle oma toimetamisega nagunii väga värviliseks. Pigem oli arhitektile keeruline ülesanne, kuidas värvide paljusust ohjata.

Must ja valge on maagilised värvid, mis avardavad ruumi, sest niisugusel juhul kaob inimsilmaga mõõdetav perspektiiv ja ruum muutub mõõtmatuks. Selle teooria on Valk ära katsetanud oma varasemates töödes ja see kombinatsioon on saanud oluliseks osaks tema käekirjast.

Võib-olla mõjub must oma sügavusega noortele inspireerivaltki.

Musta-valge kontrast aitab värvitoonidel sobituda ka ruumi ja nii on Valk sama lahendust kasutanud noortekeskuse sees. Erivärvilised on aknapõsed, riidest lükandpaneelid kontserdisaalis, kott-toolid ja spetsiaalselt selle maja tarvis leiutatud praktilised riidest aknakatted.

Kuna aknapõsed on ise värvi, on selle järgi hea leppida maja peal sõpradega kokku kohtumiskohti. Paneelid saalis on ajendatud rahvarõivatriipudest ja neil on praktiline väärtuski.

Kui paneelid eest lükata, voogab saali mõlemalt poolt akendest valgus, et oleks hea teha näiteproovi või trenni. Kui paneelid esinemise ajaks aga ette lükata, muutub saal küllalt pimedaks, et kasutada tehisvalgust, ning paneelide ja akende vahele jääb koridor, mille kaudu saavad esinejad silgata publikule märkamatult lavale.

Multifunktsionaalne keskus

Kõik ruumid on paigutatud nii, et majja mahuks hästi palju eri tegevusi, millest üks ei segaks teist, ja samal ajal oleksid toad mitmeks otstarbeks kasutatavad. Alumisele korrusele jäävad noortekas ehk vaba aja veetmise koht ja raamatukogu, ülakorrusele saal, multimeedia labor, mati akustikaga musaurg, seminaarium ja õppeköök.

Arhitekt tõdes, et kõik lahendused on mõeldud nii ökonoomsed, kui vähegi saab. Heledatelt seintelt leiab näiteks pisikesed puidust naerunägude ja tundlatega ümmargused pakud, kuhu on võimalik ülerõivad riputada. Jääb keskuse asukate otsustada, kas nad seda tegema hakkavad.

Valk on teinud ka noortekeskuse ümbruse eskiisi, mille järgi maja ühes otsas võiks paikneda ronimissein, õuel rulakauss ja väliõppeklassid, põnev välisvalgustus.

Kogu hooneümbruse lahendus peaks toetama eesmärki, et see maja ei ole tükk keset asfaltplatsi, vaid hoone noortekeskses maastikus.

“Need on sellised asjad, mis eelarvekärbete tõttu on ära jäänud, aga mille kohta Sauga inimesed on arvanud, et need võiks ikkagi pikemas perspektiivis teha,” tõdes arhitekt.

Sauga avatud noortekeskuse ümberehitust rahastab Euroopa regionaalarengu fond 546 965 euroga ja valla omaosalus ühes raamatukoguga on 27 348 eurot. Kuna Facioga jäi ehitus toppama, tuli vallale appi Eston Ehitus.

Kuna noored ei mallanud kauem oodata, pidas noortekeskus nendega läinud reedel majaga tutvumise peo. Hoone ametlik taasavamine, kus tänatakse koostööpartnereid, tuleb juunis, kui viimasedki viimistlustööd tehtud.

Noortel on huvi

Noortekeskuse juhi Ivika Uslovi kõige suurem soov on, et noored võtaksid maja omaks, et nad tuleksid siia avaldama oma mõtteid ja neid ellu viima. Keskus omalt poolt tahab pakkuda palju huviringe, üritusi, luua traditsioone ja tuua majja elu. Oodatud on igas vanuses inimesed.

Uslov tõdes, et noorte esmane huvi on väga suur. Iga päev näeb majas 40–50 noort, mis on suur hüpe, võrreldes kahe aasta taguse ajaga, kui noortekeskus tegutses märksa väiksemal pinnal. Toona oli majas pidevalt 15–20 noort.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles