Politsei hoiatab internetipetturite eest

Martin Laine
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Petturid kasutavad Western Unioni pangalinke, sest välismaist raha on Eesti politseil pärast ülekandeid väga raske kätte saada.
Petturid kasutavad Western Unioni pangalinke, sest välismaist raha on Eesti politseil pärast ülekandeid väga raske kätte saada. Foto: Richard Allaway/Flickr/Creative Commons

Pärnu politseijaoskonda on viimasel ajal pöördunud inimesed, kes on sooritanud ostu-müügitehingu, kuid ei ole kaupa vastu saanud ja  on ühtlasi rahast ilma jäänud. Rahaülekanded on tehtud Western Uninoni kaudu.

Politsei palub kõikidel inimestel, kes tegutsevad ostu-müügiportaalides, olla valvsad eriti siis, kui müüja palub sooritada ülekanne Western Unioni vahendusel. Western Unioni teenus on mõeldud sõprade- ja sugulastevahelisteks rahaülekanneteks ning ostu-müügitehinguid ei soovitata selle platvormi kaudu teha. Nimelt piisab petturil saatja ja saaja nimest, et teha võltsitud dokument ja raha vale nime all välja võtta.

Kuna enamik kelme tegutseb välismaal, on politseil juba ülekantud raha tagasi saada pea võimatu. Politseil on raske muudest riikidest üles leida neid kelme, kes sellise pettuse toime on pannud, kuna raha on võimalik ka vale nime alt välja võtta ja seetõttu on pettuse ohvrite abistamine piiratud.

Petturid kasutavad ohvritega ühendust võtmiseks eri viise: telefoni, tavaposti, meili ja internetti. On oluline, et inimesed, kes saavad kummalise meili, võõrkeelse kõne või sooritavad oste internetis, suhtuksid neisse skeptiliselt. Alati tuleks eri pakkumiste puhul kontrollida teenusepakkuja tausta ja ostude puhul võimaluse korral järele vaadata müüja maine ja seaduslikkus.

Western Unioniga seotud pettuste kohta saab lisa lugeda siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles