Galerii: maa seest välja tulnud leid tekitas palju põnevust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnu Ringi tänaval askeldanud ehitusmehed läksid eile põnevile, kui kopa alla jäi suuremat sorti metallese.

Mehed ei osanud arvata, millega tegu, ja toruja kuju põhjal oletasid, et tegemist on vanaaegse kahuriga.

"Kaevasime kopaga mööda teed, sealt see välja tuli. Tõstsime ta kõrvale," selgitas Artur Saat. Tema hinnangul oli ese umbes poolteise meetri sügavusel maa sees. Objektil olnud töömehed arvasid, et tegu võib olla kahuriga, mis pärit laevalt. "Mis ta muud ikka olla saab," lausus üks nendest.

Leidu vaatamas käinud Pärnu muuseumi direktor Aldur Vunk vähendas tekkinud elevust tublisti. Tema arvates on tegu hoopis laevadetailiga ja pärit on see ilmselt eelmise sajandi algusest.

„Tundub, et see on mingi sõlm laeva taglasest,” pakkus Vunk. „Selliseid kruvikeermeid, mis leiu küljes olid, kasutati eelmise sajandi algupoolel.”

Vungi sõnutsi ei hakata leidu põhjalikumalt uurima. „Pärnu sadamas on olnud tihe laevaliiklus ja laevugi on siin päris palju uppunud. Ilmselt on see tükk sattunud maa sisse pinnase täitmisel, mida seal kandis tehtud on. Arheoloogidele oleks selline leid põnev siis, kui see tuleks välja kohas, kus laevad teadaolevalt liikunud pole,” märkis ta.

Töömehed rääkisid, et kaevamistööde puhul tuleb vahel ikka huvitavaid leide ette: avastatud on näiteks münte ja muid väikseid esemeid.

Muuseumi direktor kinnitas, et maa seest välja tulnud leidudest maksab ajaloolasi alati teavitada, sest nende seas on selliseidki, mis vajaksid põhjalikku uurimist.

Ehitajad leidsid samast kohast ka vanu propellereid

Täna võttis Ringi tänaval töötanud ehitusmees taas toimetusega ühendust ja saatis pilte samast kohast leitud vanadest propelleritest.

Ehitusmeeste leitud propellerid.
Ehitusmeeste leitud propellerid. Foto: Erakogu
Foto: Erakogu
Foto: Erakogu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles