Kihnu annab täna keretäie

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kihnu ärkas täna ajaloo esimesse kohvikute päeva.
Kihnu ärkas täna ajaloo esimesse kohvikute päeva. Foto: Silvia Paluoja

Kihnu naistel ja meestelgi on seljataga peaaegu unetu öö, sest täna on Kihnu ajaloo esimene kohvikute päev ja juba varahommikul alustati laudade välja sättimise, kodukohvikute kaunistamise ning tee äärde kutsuvate ja vaimukate siltide panekuga. Humoorikas on ka 16 kodukohviku ühise ettevõtmise nimetus – see on Kihnu Keretäüs.

Kohvikud avavad külastajatele valdavalt ukse kell 10, kui parvlaev Kihnu Virve on esimese hommikuse reisiga Munalaiust kodusadamasse jõudnud. Rattalaenutused on juba ette tühjaks laenutatud ja seepärast on 17ruutkilomeetrisel saarel jalgsimatkajaidki.

Kihnu kultuuriruumi juhataja Mare Mätas ja Seto instituudi juhataja Ahto Raudoja valmistuvad külg.
Kihnu kultuuriruumi juhataja Mare Mätas ja Seto instituudi juhataja Ahto Raudoja valmistuvad külg. Foto: Silvia Paluoja

Kastiautod veavad turismigruppe ja külalisi, kelle hulgas Setomaa esinduski, sest nemad on osalised UNESCO turismiprogrammis ja nagu Õie Sarv ja Ahto Randmer ütlesid, on neil huvitav vaadata, kuidas kihnlased kodukohvikute päeva peavad, sest setodel on selline ettevõtmine juba tavaks kujunenud.

Noortekohvik Iäd-paremad suarõ nuordõlt.
Noortekohvik Iäd-paremad suarõ nuordõlt. Foto: Silvia Paluoja

Uiõ-Matu talus algas hommik aga lambajooksuga, sest pererahva lambad olid aedikust välja pääsenud. Alles seejärel hakkasid 4H ja kohalikud noored siin ette valmistama laudu, sest just siin on avatud kohvik Iäd-paramad Suarõ Nuõrdõlt, mida peavad viis agarat tüdrukut: Liis, Laura, Kaisa, Joanna ja Kärolin.

Noortekohvik Iäd-paremad suarõ nuordõlt.
Noortekohvik Iäd-paremad suarõ nuordõlt. Foto: Silvia Paluoja

"Küpsetasime ise koogid ja jäätist tegime," seletas Liis ja vaatas, kuhu paigutada traditsiooniline kördikangas.

Päev kogub hoogu ja kodukohvikud on avatud hommegi ja peavad vastu pidama mitmesaja mandriinimese huvi ja kostitamise. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles