Pärnu rannas heisati sinine Kotkalipp

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu ranna puhtuse märgi, sinise Kotkalipu heiskas Pärnu abilinnapea Romek Kosenkranius.
Pärnu ranna puhtuse märgi, sinise Kotkalipu heiskas Pärnu abilinnapea Romek Kosenkranius. Foto: Urmas Luik

Pärnu abilinnapea Romek Kosenkranius heiskas pühapäeva keskpäeval Pärnu ranna seenel sinise Kotkalipu, mis tõestab ranna puhtust.

„Väga vinge lipp on,“ ütles Kosenkranius pärast lipu heiskamist rahulolevalt. „See näitab, et Pärnu rand on puhas.“

Kui Pärnu rannas heisati Kotkalipp esimest korda, siis Pärnu jahisadamas lehvib see juba teist aastat. Kogu Eestis tõmmati Kotkalipud masti ülemaailmsel keskkonnakaitse päeval, 5. juunil.

2010. aastal algatas MTÜ Hoia Eesti Merd Kotkalipu liikumise, mille tulemusel saavad sadamad, rannakülad, rannad ja ujuvalused esitada lipuheiskamise taotlusi. Kotkalipu kasutamise õigus on märk sellest, et lipuomanik suhtub hoolikalt merega seonduvasse, loodusesse ja keskkonda.

Peale Pärnu ranna lehvib Kotkalipp sel aastal veel Kuressaare rannas ja Eesti 17 sadamas. Kotkalipp asendab senist Sinilipu liikumist Eestis. Lipp lehvib rannas supelhooja lõpuni.

Hoia Eesti Merd juht Ado Tikerpäe nimetas Sinilipust loobumise üheks põhjuseks selle taotlemisega kaasnevat meeletut bürokraatiat. Samuti lisandub selles üleilmses liikumises osaledes tohutu suur maks, mis majandussurutise ajal hakkas käima üle jõu. „Sinilipust loobus Soomegi ja neil oma hülgepeaga lipp. Kuna Rootsis maksab Sinilipu osalustasu kinni kuningas, siis nemad sellest loobunud pole,“ rääkis Tikerpäe.

Kui praegu lehvib Kotkalipp peamiselt sadamates, siis lähiaastail on Tikerpäe sõnutsi plaanis pöörata rohkem tähelepanu supelrandadele.

Hoia Eesti Merd väljaantaval Kotkalipul on kujutatud sinisel taustal MTÜ logo. Lippu on võimalik taotleda aasta ringi ja selle kasutamise õigus antakse Hoia Eesti Merd juhatuse otsusega aastaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles