Pärnumaa budistid kinkisid Tai printsessile Vello Väärtnõu loodud tanka

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestlaste kinki, Vello Väärtnõu tehtud tankat Henri Lebedevilt vastu võtnud Tai printsess Srirasmi tundis huvi külaliste kauge kodumaa vastu.
Eestlaste kinki, Vello Väärtnõu tehtud tankat Henri Lebedevilt vastu võtnud Tai printsess Srirasmi tundis huvi külaliste kauge kodumaa vastu. Foto: Erakogu

Tai pealinna Bangkokki rahvusvahelist Vesaki päeva olid tähistama kutsutud esindajad kogu maailmast: mitu tuhat delegaati ja vaatlejat 87 riigist.

Nende hulgas olid Eesti kõige vanema budistliku liikumise Eesti Njingma kolm liiget: Pärnumaal budistlikku talu pidav liikumise asutaja Vello Väärtnõu, Marju Broder ja Henri Lebedev.

Rahvusvahelise konverentsi “Vesak 2011” korraldas ÜRO egiidi all Tai juhtülikool MCU (Mahachulalongkornrajavidyalaya University) ja Broderi sõnutsi oli sealne seltskond väga kirev. Kohal oli budistlikke liidreid, delegaate ja vaatlejaid kõigilt kontinentidelt, üheskoos töötasid mungad, nunnad, ilmalikud budistid, nimekad teadlased ja orientalistid. Konverentsi austas oma kohaloleku ja tervituskõnega Tai kuningapere esindaja printsess Srirasmi.

Eesti Njingma kinkis Srirasmile Väärtnõu loodud tanka (jumaluse piltkujutis) “Guru mandala”, mis oma peene teostusega äratas suurt huvi. Kuigi kingiandjaid oli palju ja igaühega jutelda mahti polnud, küsis printsess kingituse üle andnud Lebedevilt mitu küsimust tanka autori, endale eksootilise ja tundmatu Eesti ja siinse kohaliku budismi kohta.

Broder märkis, et MCU rektor professor Pra Dhammako-sajarn oli väga huvitatud Eesti Njingma korraldatavast Põhjamaade budismi uurivast konverentsist “Budism ja Põhjala”, mis Vilniuse ülikooli dekaani professor Beinoriuse sõnutsi on kõnealuses valdkonnas ainus iga-aastane teaduskonverents kogu Euroopas.

Broder lisas, et Dhammako-sajarn ja MCU ülikoolgi said eestlastelt kingiks Väärtnõu loodud tankad, tihendamaks Eesti- ja Taimaa vahel sidemeid, millele 100 aastat tagasi panid aluse Karl Tõnisson ja F. Lustig, kes veetsid Tai budistlikes kloostrites üle kümne aasta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles