Pärnu kolledžisse pürib mullusest enam noori

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päevasesse õppesse avalduste esitamiseks ei pea kolledžisse kohale tulema, sest seda saab teha internetis. TÜ Pärnu kolledži õppeosakonna juhataja Rita Viigi sõnutsi esitas möödunud nädala jooksul dokumendid kohapeal vaid üks noor.
Päevasesse õppesse avalduste esitamiseks ei pea kolledžisse kohale tulema, sest seda saab teha internetis. TÜ Pärnu kolledži õppeosakonna juhataja Rita Viigi sõnutsi esitas möödunud nädala jooksul dokumendid kohapeal vaid üks noor. Foto: Ardi Truija

Tartu ülikooli (TÜ) Pärnu kolledžile laekus sisseastumisavaldusi eelmisest aastast rohkem. Vastuvõtt päevasesse õppesse lõpeb täna, tasuta kohale õppima pääsejad selguvad esmaspäevaks.

TÜ Pärnu kolledži õppeosakonna juhataja Rita Viik ütles, et dokumente esitasid tulevased tudengid agaralt juba vastuvõtu esimestel päevadel ja avaldusi on 27. juunist tänaseni iga päev juurde tulnud.

Sellel aastal on TÜs taas vastuvõtt paremusjärjestuse alusel. Minimaalne lävend peab olema 60 punkti, et üldse kandideerida, kuid see punktisumma ei taga veel õppima pääsemist.

Mainitud punktinõue ei tähenda sedagi, et kõik riigieksamid peavad olema tehtud vähemalt 60 punktile. Need punktid arvutatakse igal erialal valemi järgi. Kes saab riigieelarvelisele ja kes riigieelarvevälisele kohale, selgub pingerea alusel.

Loobuti lävendipõhisest vastuvõtust

TÜ hakkas pingerea järgi tudengite valimist lävendipõhise vastuvõtuga asendama 2004. aastast. Sama teed läks veel mitu kõrgkooli. Lävendipõhine vastuvõtt tähendas seda, et sisse said kõik kandidaadid, kelle riigieksamitulemused olid küllalt head. Lävendipõhisest vastuvõtust otsustas TÜ nõukogu loobuda mullu novembris.

Pärnu kolledžis võetakse tänavu ettevõtluse ja projektijuhtimise erialale vastu 12 riigieelarvelist ja 43 eelarvevälist üliõpilast. Turismi- ja hotelliettevõtlust hakkab õppima 25 riigieelarvelist ja 30 eelarvevälist ning sotsiaaltöö ja rehabilitatsiooni korralduse 24 riigieelarvelist ja 26 eelarvevälist tudengit.

Viik ütles, et eelmise aastaga võrreldes on avalduste hulk suurem. “Rõõmustav on ka see, et Pärnusse soovitakse õppima tulla kogu Eestist,” lisas ta.

Kandidaatide hulgas on nii vastseid gümnaasiumilõpetajaid kui aasta või paar tagasi keskhariduse omandanuid. “Tundub, et uus suundumus on, et paljud noored lähevad kohe pärast koolilõpetamist rändama ja maailma avastama ning õppima tulevad aasta või kahe pärast, kui on selgeks saanud, mis neid huvitab,” arvas Viik.

Õppima tulijad Aasiastki

Kolledži õppekavadest on endiselt nõutuim turismi- ja hotelliettevõtlus, kuhu eilseks oli laekunud 240 avaldust. Jätkuv menu saadab ettevõtluse ja projektijuhtimise eriala, kus tudeng saab esimese õppeaasta lõpus valida kolme suuna vahel: ettevõtlus ja projektijuhtimine, spordikorraldus ja projektijuhtimine, ökoettevõtlus ja projektijuhtimine.

“Kõige populaarsem neist on hetkel spordikorraldus ja seda nii päevases õppes kui avatud ülikoolis. See info on minuni jõudnud suusõnaliste vestluse vahendusel, kus üliõpilased on kiitnud uudset ja huvitavat erialasuunda, mida ju tegelikult mujal Eestis ei õpetata,” kõneles TÜ Pärnu kolledži turundusspetsialist Triin Jaanson.

Viigi sõnade kohaselt kogub populaarsust ka sotsiaaltöö ja rehabilitatsiooni korralduse eriala, kus, nagu eriala nimigi ütleb, saab õppija valida kahe suuna vahel.

Eilseks oli sotsiaaltöö ja rehabilitatsioon kogunud 78 ning ettevõtlus- ja projektijuhtimine 201 sooviavaldust.

“Kolmandat aastat toimub meil vastuvõtt ingliskeelsesse magistrikavva nimega “Heaolu- ja spaateenuste disain ja juhtimine”. Kandidaate siia on kogu maailmast ja vastuvõetute hulgas on eestlaste, lätlaste, venelaste, ukrainlaste kõrval tulijaid Taist, Suurbritanniast, Prantsusmaalt, Kamerunist, Lõuna-Koreast ja Hiinast,” rääkis Viik.

Kuna sisseastujad saavad TÜs esitada avalduse kahe õppekava omandamiseks ja teevad eraldi taotluse nii riigieelarvelisele kui eelarvevälisele kohale pürgimiseks, ei näita avalduste hulk kandideerijate arvu.

“Esmaspäevaks on sisseastumise infosüsteemis näha, kes on päevasesse õppesse tasuta kohale vastu võetud. Tartu ülikoolile tuleb tulevastel tudengitel oma valikust teada anda 29. juuliks. Lepinguid sõlmitakse 5. augustini ja siis selguvad need, kes pääsevad õppima tasulisele kohale,” ütles Viik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles