Mark Soosaar: Kooliaeda istutatakse lilli

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koidula koolis õppinud Mark Soosaar.
Koidula koolis õppinud Mark Soosaar. Foto: PP

Pärnu Vanalinna kooli imposantne hoone saab sel suvel 109aastaseks.

Vanalinna põhikooli hoone on legendaarse Liivimaa arhitekti August Reinbergi meistriteos, kunagise Pärnu tütarlaste gümnaasiumi ja seejärel Koidula kooli kodu.

Lugedes nüüdse kooli kodulehelt põhikooli arengukava, selgub, et see hoone koos võimlaga ootab endiselt remonti, mis läheks praeguste ehitushindade korral maksma ligemale 2,9 miljonit eurot. Aga vähemalt on üle saadud koera sabast ja ajaloolisel majal on korralik piirdeaed, mis näitab väärikast arhitektuurinäitest hoolimist.

Küsisime aastatel 1956-1963 siin õppinud Mark Soosaarelt, mis tunnetega ta oma koolimajast mööda jalutab.

Mis teeb rõõmu ja mis kurvastab?

Rõõmustab, et seda riiklikku ehitusmälestist ei rikutud juurdeehitustega ei okupatsiooniaastatel ega vabanenud Eesti uuendamistuhinas. Kui 2002. aastal pidasime armsaks saanud koolimaja 100 aasta juubelit, kogunes kooliõuele üle tuhande vilistlase, kes kõik seisid hiiglasliku plekist võimlakasti vastu.

Cardo Remmeli, Vambo Talu ja teiste meie kooli vilistlaste eestvedamisel ehitati ilus piirdeaed ning taastati ajalooline värav püssirohukeldri müüridele ehitatud võimla ja õppehoone vahel. Rõõmu teeb seegi, et kooliõu on mitmeks suvekuuks saanud erilise hinguse tänu Kai ning Andrus Kallastu “Suveaariale”.

Kooli uus direktor Pille Tahker võtab hoone saatust südamega ja maja on kindlates kätes.

Samas nõuab koolihoone ja -õue kordategemine hästi palju tahet ja raha. Näen ühe võimalusena siin riigigümnaasiumi, milleks valitsus on avanud riigieelarve rahakoti suu juba Viljandis ja peagi ilmselt Valgas, Sillamäel, Haapsalus jne.

Miks ei võiks Pärnuski sündida üks riigigümnaasium erialadega, mida kusagil mujal üldhariduskoolide gümnaasiumiastmes ei õpetata? Näiteks arhitektuur ja linnaplaneerimine, mille õpetamiseks leidub Pärnus andekaid arhitekte ja kus on legendaarsed linnaehituslikud traditsioonid.

Mis on Koidula kooli vilistlasi ühendav hoiak või idee, mis koolipäevist külge jäi?

Arvan, et see on tahe elus midagi olulist korda saata. Ja tänutunne linna vastu, kust oleme pärit, kust oleme tiivad saanud. Soov aidata kujundada Pärnu korralikuks euroopalikuks linnaks.

Ilmselt kogunevad augusti esimesel pühapäeval vilistlased tavapäraselt oma koolimaja aastapäeva tähistama?

Just nii. Kutsume kõiki Nikolai 26 koolimajas õppinud ja õpetanud mehi ning naisi meie traditsioonilisele aastakokkutulekule, mis taas leiab aset augustikuu esimese pühapäeva ehk seekord 7. augusti keskpäeval. Muusikalist külakosti pakuvad vilistlased Andrus Kallastu “Suveaariast” ja professor Arbo Valdma oma meistrikursuse “Suveuniversiteet” klaverivirtuoosidega.

Tore oleks, kui osalejad võtaksid peale hea tuju kodust kaasa piknikukorvi. Kaasa tasub võtta lilleistikuid, labidas ja kastekann, sest seekordki on kavas istutada lilli kooliaeda ja puid koolimaja lähedal paiknevate alleede “hambaaukudesse”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles