Tehasest tulev hais on ajanud Jaagupi küla elanikud kahte leeri

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaagupi kalajahutehas.
Jaagupi kalajahutehas. Foto: Urmas Luik

Pärnumaal Häädemeeste vallas asuva Jaagupi küla elanikud on jagunenud kahte leeri, kellest ühed võitlevad vihaselt kohalikust kalajahutehasest leviva haisu vastu ja teised kinnitavad, et kõik on korras.

Jaagupi on kaunis paik nii kohaliku elaniku kui puhkaja jaoks, seda eriti kui silmaga hinnata. Kui mängu võtta lõhnameel, siis asi enam nii roosiline ei ole, vahendas ERR.ee "Aktuaalset kaamerat".

Jaagupi küla umbes 80 elaniku kahte leeri jagunemise põhjuseks on OÜ-le Alosa kuuluv tootmishoone, kus alates 2008. aastast kalajääkidest loomasööta toodetakse. Iga kuu töödeldakse ümber umbes 300 tonni muuhulgas Lätist kohale veetavaid kalajäätmeid. Kaebekirju on teele läinud arvukalt. Viimati kogusid ettevõtte vastased keskonnaametile saadetud kaebuse alla 40 allkirja. Ka paljud külalised hoidvat eemale.

"See on raipehais, nagu kuhugi oleks jäetud korjus vedelema. Suvel eriti tahad ju väljas olla, lapsed tahavad väljas olla, aga ei saa, kuna haiseb," rääkis Jaagupi elanik Raivo Sild Rahvusringhäälingule.

Teine leer on aga kahe käega Alosa poolt. Nende 31 allkirjaga läkituses lausa palutakse, et ettevõttel lastaks rahus kalarapetest loomasööta edasi toota.

Keskkonnaametis usutakse, et päris kinni panna kalajahutehast ei tule. "Kui sinna tehasesse piisavalt investeerida, siis on võimalik lõhna vähendada niiviisi, et elanikud pidevalt ei kaeba," ütles keskkonnaameti Pärnu-Viljandi regiooni keskkonnakorralduse spetsialist Toomas Kalda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles