Valmis esimene osa Tartu-Viljandi-Sindi kõrgepingeliinist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valminud kõrgepingeliin.
Valminud kõrgepingeliin. Foto: Elering

Täna valmis esimene etapp Tartut, Viljandit ja Sindit ühendava kõrgepingeliini ehitusest, mille rajamine tagab vajalikus mahus ja senisest suuremal võimsusel elektri liikumise Eestis ja parandab oluliselt Pärnu piirkonna elektriga varustatust.

Eleringi juhatuse esimehe Taavi Veskimägi sõnutsi on uue õhuliini esimese, Tartu-Puhja osa valmimine oluline Eesti elektrisüsteemi võimsuse ja maksimaalse töökindluse tagamisel. „Uue Tartu-Viljandi-Sindi liini ehitus on Eleringi investeerimiskavas ülepiiriliste ühenduste kõrval lähiaastatel selgelt üks prioriteete. Liini ehitusse suunatav 34 miljoni eurone investeering kindlustab Pärnu tarbijatele igal hetkel kvaliteetse elektri ning loob võimalused uute tootmisvõimsuste liitmiseks Lääne-Eestis,“ ütles Veskimägi.

Tartut, Viljandit ja Sindit ühendav õhuliin suurendab Eestis ida-lääne suunalist elektrivõrgu läbilaskevõimet. Liini rajamisega kaasneb väljavaade ehitada vajadusel kolmas Eesti–Läti liin ning tagada Lääne ja Kesk-Eesti elektrivarustus Narva toitepunktidest sõltumata.  

Liinikaitsevööndi alla mineva maa-ala vähendamiseks ehitatakse õhuliin kaheahelaline ja esimest korda Eestis paigaldatakse samale mastile kaks eri pingeklassiga (330 ja 110 kV) ahelat. Esimesel etapil pingestatakse ainult 110kV ahel Tartu-Puhja alajaama vahel, 330kV ahel pingestatakse pärast kogu liini valmimist 2014. aastal. Uue kõrgepingeliini ehitus toimub kahes osas: Tartu–Puhja–Oiu–Viljandi aastatel 2011-2012 ning Viljandi–Kilingi-Nõmme–Sindi 2013-2014.

Kokku investeerib ettevõte lähtuvalt Eesti elektrimajanduse arengukavast elektri varustuskindluse tagamiseks aastatel 2011–2015 ligi 500 miljonit eurot, Tartu-Viljandi-Sindi liini kõrval on suuremad investeeringud EstLink 1 väljaost, EstLink 2 ja avariireservjaamade rajamine, samuti Aruküla alajaama ja Eesti Elektrijaama jaotla renoveerimine.

Elering on Eesti elektrisüsteemihaldur, mille peaülesanne on kindlustada Eesti tarbijatele pidev kvaliteetne elektrivarustus. Varustuskindluse tagamiseks peab Elering üleval ja arendab siseriiklikku ülekandevõrku ja välisühendusi. Elering juhib reaalajas Eesti elektrisüsteemi, tagades ülekandevõrgu toimimise ning tasakaalu tootmise ja tarbimise vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles