Pärnumaa õpilaste jaoks kerkib kevadel tähetorn

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskkonnahariduskeskus ehitatakse endise puukooli territooriumile.
Keskkonnahariduskeskus ehitatakse endise puukooli territooriumile. Foto: Ants Liigus

Järgmise aasta kevadel peaks uksed avama Euroopa Liidu abiga ehitatud Pärnumaa keskkonnahariduskeskus, milles on teleskoobiga tähetorn, talveaed, päikesekell ja palju muud põnevat.

Eile täpsustas Pärnu linnavalitsus A. H. Tammsaare 57 kinnistule kavandatava keskkonnahariduskeskuse arhitektuurseid ja ehituslikke lisatingimusi. Keskkonnahariduskeskus ehitatakse Mai tänava algusesse kolme korruselamu ja spordihalli vahele ning täpsustused olid vajalikud seetõttu, et seoses spordihalli ja tänavate väljaehitamisega on kinnistu ümbruses maapinda tõstetud.

Keskkonnahariduskeskus tuleb põhiosas kahekorruseline, kolmanda korruse moodustab kuni 12 meetri kõrgune vaateplatvorm. Ligi 1700 ruutmeetrile mahtuvas majas on Pärnumaa loodust ja Pärnu lahe elustikku tutvustav püsiekspositsioon, tähetorn koos teleskoobiga, planetaarium, elavnurk, talveaed koos kohvikuga.

Energiasäästlik elamu moodustab õuealaga ühtse terviku ja väljas saab nii tunde pidada kui päikesekella vaadata. Hoonet hakkab ehtima murukatus, tähtis osa on ökopargis kasvavatel puudel ja taimedel.

Keskkonnahariduskeskuse ehitamiseks eraldas Euroopa Liidu regionaalarengu fond 3,2 miljonit eurot, millele linn lisas pea 300 000 ja Pärnumaa omavalitsuste liit (POL) ligi 64 000 eurot. Hoone ehitusprojekt on valmis ja praegu käib ehitushanke ettevalmistamine.

Pärnu linnavalitsuse avalike suhete nõuniku Maria Murakas-Ollo andmetel hakatakse keskkonnahariduskeskust tõenäoliselt ehitama jaanuaris ja sellele järgneb hoone sisustamine. Kui ehitushange vaidlustesse ei takerdu, avab moodne õppehoone lastele uksed kevadel.

Keskkonnahariduskeskusesse oodatakse külastajaid kogu maakonnast ja mujalt Eestist, oma observatooriumi pole kaugeltki igas linnas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles