Kadri Simson: Vajame riiklikult toetatavat koolibussiliinide võrku

Kadri Simson
, riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees, väliskomisjoni liige (Keskerakond)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson.
Kadri Simson. Foto: Erakogu

Keskerakond on alati olnud seisukohal, et tugevas ja hoolivas riigis peab olema tasuta ja hea haridus kättesaadav kõigile lastele, vaatamata elukohale. Seetõttu ei saa õpilastransport olla vaid kohaliku omavalitsuse vastutada.

See, et Eestis ei oleks hariduslikke ääremaid, on riigi asi.

Kohalike omavalitsuste tulubaasi ja tasandusfondi mahu vähendamine on seadnud vallad väga keerulisse olukorda, kus kõiki ülesandeid tuleb täita, aga raha selleks on aina vähem. Kuna küttehinnad kasvavad kiirelt, muutub tasuta kooli- ja kojusõidu pakkumine üha keerulisemaks. Seetõttu leiame, et tuleks luua riiklikult toetatav koolibussiliinide võrk, mis tagaks ka kaugemalt koolis käivate laste jõudmise koolimajja. Peale koolibussiliinide võiks tuge vajavatele ning kaugelt koolis käivatele õpilastele pakkuda kohta õpilaskodus. Kuni neid uuendusi pole, aitaks olukorda kergendada 2009. aasta kärbete tagasiandmine valdadele.

Valitsus on nimetanud haridusvaldkonda eelseisvate aastate prioriteediks, kuid tema tegudes see ei kajastu ja kohustused jäetakse kohalike omavalitsuste kanda.

Maakoolide sulgemisega muutub haridus paljudele lastele aina vähem kättesaadavaks ja inimesed on sunnitud suunduma tõmbekeskustesse. See oli üks peapõhjusi, miks Keskerakond oli eelmisel aastal gümnaasiumireformi vastu.

Valitsus nägi maakoolide sulgemises ainult kokkuhoidu, aga meie leidsime, et koolide sulgemise korral tuleb teha kulutusi transpordile ja koolkodudele. Peale väga hea hariduse pakkumise on maakoolidel teinegi eesmärk: maakool on kogukonna keskus, mis tagab piirkonna ja maaelu säilimise. On ülimalt oluline, et väga hea ning kodulähedane haridus oleks kättesaadav nii linna- kui maalastele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles