Päästjad panid end proovile keemiaõnnetusel

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ohtliku veose tsistern koos keemiasukeldujatega.
Ohtliku veose tsistern koos keemiasukeldujatega. Foto: Lääne-Eesti päästekeskus

Täna hommikul tõttasid Pärnu- ja Järvamaa viis päästekomandot kahe maakonna piirile, kus õppuse käigus tuli aidata avariisse sattunud kolme autosse jäänud inimesi ja tegelda ohtlike kemikaalidega.

Ametkondadevahelise õppuse legendi kohaselt lõhkes Rae silla juures kümmet tonni vesinikperoksiidi vedanud veokil rehv ja auto sõitis kraavi. Teelt sõitis välja veel kaks sõiduautot, mis üritasid kokkupõrkest veokiga hoiduda.

Õnnetuse tagajärjel sai ühes sõiduautos kergemalt viga kaks inimest, teises kolm, kes ei pääsenud kinnikiilunud sõidukitest välja. Veokis sai legendi järgi viga kaks inimest, kes kaotasid õnnetuse järel teadvuse. Asja tegi keerulisemaks veoki lastiks olnud vesinikperoksiidi leke.

Suurõnnetusele sõitsid välja päästjad Vändrast, Pärnust, Türilt, Paidest ja Oisust.

Õppuse peakorraldaja Andrei Rikbergi jutu järgi asusid esimestena õnnetuspaika jõudnud Türi päästjad vabastama esmalt sõiduautodes olijaid. Et Pärnust teele asunud keemiaõnnetusel kasutatava varustusega kolleegid polnud veel kohale jõudnud, abistasid erivarustuseta päästjad ka lekkivas veoautos olnud kannatanuid.

Et vesinikperoksiidi pilves viibinud päästjate riided said operatsiooni käigus kokku saastega, pidid mehed pärast kannatanute aitamist riided seljast heitma ja ootama vahetusrõivaid.

Rikbergi sõnade kohaselt näitas see taas päästjatele juba ammu teada muret, et selliste õnnetuste puhul peaks meeste varustuses olema kaasas teine komplekt päästeriietust.

Koostöö õppusel osalenud politsei, keskkonnainspektsiooni ja Türi ning Vändra valla esindajatega sujus Rikbergi kinnitusel kenasti.

Õppuse korraldaja sõnade kohaselt on politseile teede sulgemine ja liikluse reguleerimine sagedane tegevus. „Keskkonnainspektsiooni töötajad andsid nõu, mida ohtliku kemikaaliga teha. Erikeemiatalitus juhendas, kuidas sellega käituda. „Omavalitsuste esindajad, kel selliste õnnetustega kokkupuuteid kõige vähem, said kogemusi, kuidas elanikke teavitada ja veose omanikku otsida,“ seletas Rikberg. „Päästjad näitasid, millised võimalused on sellistele õnnetustele reageerida.“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles