Muuseumi direktor rääkis maavalitsuse loomisest

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heiki Mägi.
Heiki Mägi. Foto: Urmas Luik

Eile tähistas Pärnu maavalitsus 93 aasta möödumist maakonnavalitsuse järjepidevuse algusest, päevakohase loengu pidas Pärnu muuseumi direktor Aldur Vunk.

Pärnu maavanem Andres Metsoja kinkis pühendusega raamatu töötajaile, kes maavalitsuses on töötanud selle institutsiooni taasloomise algusest, seega 20 viimast aastat.

Esimese ringkirja tänases mõistes maavalitsuse loomiseks andis Piistaoja talu peremees põllumajandusteadlane Theodor Pool välja 21. novembril 1918, kirjutades: “Eesti Ajutise Valitsuse käsul 11. nov. 1918 kirjutan Teile ette viibimata tegevusse astuda, vallanõukogu kokkukutsumiseks korraldusi teha ja Saksa sõjaväe võimude poolt ametisse seatud asutustelt ja isikutelt asjaajamine üle võtta.”

Maavolikogu tuli esimest korda kokku kadripäeval, 25. novembril 1918 ja tegutses 1940. aasta punapöördeni.

“Võrreldes maavalitsuste kujunemise ajaga Eesti Vabariigi loomise eel ja ajal aastatel 1917–1918, on selle ülesanded ja roll muutunud, toona, nagu selgus Vungi ettekandest, moodustati maavalitsused tasakaalustama ka kohtu- ja politseiriigi võimu,” märkis Metsoja.

Pärnu esimene maavanem Theodor Pool oli maareformi üks algatajaid ja hiljem põllu- ja toitlustusminister. Ta küüditati perega 14. juunil 1941 ning suri järgmisel aastal Sverdlovski vangilaagris. Pooli koha võttis üle Ertsma külast pärit Jüri Marksoo (Markson), kes töötas maakonnavalitsuse mitmel ametikohal, oli maavanem 20 aastat, 1920–1940 ja suri 1941. aastal Sosva vangilaagris.

Taasiseseisvumise järel rajooni täitevkomiteede asemele taasloodud maavalitsuses oli Pärnu esimene maavanem Rein Kirs, kes elab Viljandimaal. Kirsi järel juhtis 16 aastat riigi suurimat maakonda praegune Pärnu linnapea Toomas Kivimägi, kes samuti osales tähtpäevaüritusel maavalitsuse nõupidamiste saalis.

Kolmas maavanem, Kaismalt pärit Andres Metsoja on ametis 1. jaanuarist 2010, seega möödub tal peagi kaks aastat maakonnajuhi kohal.

Pärnu maavalitsuse 40 töötajast on kolmandik ehk 13 olnud tööl maavalitsuse taasloomise ajast, nende hulgas arengu- ja planeeringuosakonna juhataja Heiki Mägi (pildil), haridus- ja sotsiaalosakonna juhataja Epp Klooster ja maatoimingute talituse juhataja Rein Klaassen.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles