Video ja galerii: Tori hoidiste minimessil andis tooni üllatav maitserikastaja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viiendat korda Toris korraldatud hoidiste minimessil sai maitsta kurgimoosi, võltskiivit, õuntest välja pigistatud Nutellat. Et tänavu oli väga hea tšillipipra- ja paprikasaak, põimisid perenaised teravaid nüansse nii magusatesse kui soolastesse hoidistesse. 

Ehkki messi korraldajad salamisi lootsid, et mullune rekord, kui laudadele pandi 143 eri hoidist, lüüakse tänavu üle, pani talviseks pööranud ilm osalejaskonnale pitseri ja paar perenaist loobus teest rahvamajja. 

Sellest hoolimata pakkus 12 laudkonda huvilistele 123 hoidist, millest 64 olid magusad ja 59 soolased.

Nii messi üks korraldajaid Kaire Parts kui hoidiseid hinnanud žürii liige, Ammende villa peakoka abi Albina Ollõkainen olid üllatunud, et sel korral uudistajatele maitsta pakutud hoidistes leidus palju tšillipipart.

„Pidin vahepeal hindamises pausi tegema, et tulise maitse kõrval muid maitseid paremini tunneks,” tunnistas Ollõkainen, leides, et tegelikult on hoidistajad väga tublid ja julged olnud, proovides kokku saada uusi põnevaid maitseid. „See on väga äge, et ei piirduta tavapäraste retseptidega ja julgetakse niimoodi katsetada. Mõnd täna maitstud hoidist võiks pakkuda restoraniski.” 

Partsi arvates on hoidistajate tänavuses tšillilembuses „süüdi” ilmselt soe ja päikeseline suvi, mis aitas head saaki saada. „See tuli ju kuidagi purki panna,” nentis ta.

Messikülastajad valisid Magusa Põrgumaiuse tiitli vääriliseks Aneli Tohu valmistatud muna- ja piimahoidise ja Soolaseks Põrguvürstiks tunnistati Viivi Haaleni maapirnisalat.

Žürii, kuhu kuulusid naisseltsingu Lained juht Helju Rohtsalu, Ammende villa restorani peakoka abi Albina Ollõkainen ja Tori abivallavanem Priit Ruut, valis oma lemmikuks Tiiu Sommeri särtsukurgid.

Tänavusel Tori hoidiste minimessil sai maitsta 64 magusat ja 59 soolast hoidist.
Tänavusel Tori hoidiste minimessil sai maitsta 64 magusat ja 59 soolast hoidist. Foto: Lilli Tölp

„Särtsukurk lööb laineid juba 2010. aastast,” tunnistas Pärnu linna Lindi linnaosast pärit Sommer, kelle sõnutsi sai ta hitthoidise retsepti Tahkuranna kurgifestivalilt ja on seda aastatega täiendanud. 

„Kurk, kala ja käsitöö on Pärnumaa kolm vaala. Siin osatakse kala püüda, hästi kurke hoidistada ja pimedatel õhtutel ilusat käsitööd teha – see ehk ongi see saladus, miks kurk au sees on," avaldas Sommer.

Kurk võitis žürii tähelepanu moosinagi, millele lisas maitsenüansi banaan – sellises koosluses ei kohta kurki iga päev.

Tänavusel Tori hoidiste minimessil sai maitsta 64 magusat ja 59 soolast hoidist.
Tänavusel Tori hoidiste minimessil sai maitsta 64 magusat ja 59 soolast hoidist. Foto: Lilli Tölp

Kurgimoosi valmistanud Tori põhikooli õpetaja Heli Mitt oli kuulnud, et kurgist tehakse moosi suvel, ja otsustas ise järele proovida. Moos õnnestus hästi. „Täna söödi purgid tühjaks ja kõik kiitsid,” rõõmustas ta. „Ju tuli siis päris hästi välja.”

Publik valis oma lemmikküpsetiseks porgandikaraski, mille oli teinud 81aastane torilane Leida Ilves.

„Tegin seda esimest korda ja ise ma seda maitsta ei saanudki,” tunnistas Ilves. „Võtsin karaski hommikul ahjust välja ja tormasin sellega messile. Karask sai õige ruttu otsa. Pean seda uuesti tegema, siis saan ehk isegi seda maitsa, ehkki karaski ega leiva puhul ei saavuta kunagi täpselt samasugust maitset nagu eelmisel korral.”

Hoidiste minimessi parimad palad

Soolane Põrguvürst
I koht "Maapirnisalat", Viivi Haalen
II koht "Tomatine seenesalat", Lea Viik
III koht "Risoto", Leida Ilves

Magus Põrgumaius
I koht "Muna- ja piimahoidis", Aneli Toht
II koht "Porgand-kõrvits-apelsin-sidrun", Sindi sotsiaaltöökeskus
III koht "Kuusevõrsesiirup rabarberiga", Tori segakoor

Žürii ahhaa-auhinnad
I koht "Särtsukurk", Tiiu Sommer
II koht "Valekiivimoos", Lea Viik
III koht "Kurgimoos", Tori põhikool

Žürii eriauhinnad
"Võilillemesi", Katrin Mihkelstein
"Marineeritud küüslaugu õisikud", MTÜ Taali Rahva Selts
"Sibulamoos", Viivi Haalen
"Suvi purgis", Aneli Toht

Eriauhind sügisese laua eest
Sindi sotsiaaltöökeskus

Publiku auhind küpsetisele
Porgandikarask, Leida Ilves

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles