Valitsus lõpetab riigi eriplaneeringu

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arhitektide joonised. Foto on illustreeriv.
Arhitektide joonised. Foto on illustreeriv. Foto: Internet

Valitsuskabinet otsustas puidurafineerimistehase kavandamiseks algatatud riigi eriplaneeringu suure avaliku huvi tõttu lõpetada.

Peaminister Jüri Ratase sõnutsi saavad ettevõtjad uurida tehase rajamise võimalusi teistes piirkondades, kui kohalikel omavalitsustel on selleks huvi ja valmisolek. 

"Samuti on väga oluline, et tehase rajamise võimaluste uurimisel oleks olemas kohaliku kogukonna toetus," lausus Ratas.

Riigihalduse minister Janek Mäggi ütles, et riiklik huvi majandust arendada, sealhulgas rajada Eestisse kohalikul toorainel töötavaid tehaseid, ei ole kadunud, kuid selle elluviimiseks on vaja leida kohalikule kogukonnale ja kogu ühiskonnale sobiv viis. "Riigi eriplaneeringu lõpetamine ettevõtjatele ust ei sulge, sest nad võivad tehase rajamiseks valida muu planeeringuliigi, näiteks kohaliku omavalitsuse eriplaneeringu. Kohalike elanike ja neid esindava omavalitsuse huvita ei saa ega tohigi Eestisse niivõrd mastaapset tehast rajada. Peamine märksõna on koostöö, milleta ei ole võimalik saavutada ei töörahu ega õigusrahu," selgitas riigihalduse minister.

Valitsusel oli kaalumiseks kolm varianti. Üks neist oli eriplaneeringuga edasi minna ja lasta rahandusministeeriumil välja selgitada kõik olulised asjaolud planeeringuala asendamiseks. Sellisel juhul oleks välistatud planeeringu koostamine Tartu- ja Viljandimaal ning see oleks asendatud võimaluse korral uue planeeringualaga. Teine variant oli senine eriplaneering lõpetada ja rahandusministeeriumil koos ülejäänud ministeeriumidega välja selgitada kõik olulised asjaolud uue planeeringu algatamiseks seal, kus on omavalitsuste nõusolek. Kolmas võimalus, mille kasuks valitsus otsustas, oli riigi eriplaneeringu koostamine ja keskkonnamõju strateegiline hindamine täielikult lõpetada.

Eelmise aasta 30. jaanuaril esitas Est-For Invest OÜ rahandusministeeriumile taotluse algatada riigi eriplaneering. Valitsus algatas selle mullu 12. mail. Tänavu 21. juunil andis valitsus rahandusministeeriumile ülesande alustada riigi eriplaneeringu koostamise lõpetamise menetlust. Poolteist kuud tagasi, 13. septembril saatis rahandusministeerium ministeeriumidele, planeeringuala omavalitsustele ja Est-For Investile arvamuse avaldamiseks riigi eriplaneeringu lõpetamise eelnõu. Sellele vastamise tähtaeg oli 3. novembril.

Riigi eriplaneeringu koostamist korraldab rahandusministeerium. Riigi eriplaneeringu algatab, lõpetab ja kehtestab valitsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles