Kuue külaga on selge, Sauga hääletustulemused on küsimärgi all

Annika Kuusik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sauga aleviku e-hääletuse tulemustes esineb ebakõla.
Sauga aleviku e-hääletuse tulemustes esineb ebakõla. Foto: Lilli Tölp

Tori valla Sauga aleviku, Tammiste, Eametsa, Kilksama, Nurme, Kiisa ja Vainu küla halduspiire puudutav hääletus on lõppenud. Nii elektrooniliselt kui hääletuspunktides avaldas oma meelsust 1322 inimest 3164 hääleõiguslikust elanikust. Siiski päris selget pilti praegu tulemuste põhjal luua ei saa, kuna Sauga aleviku e-hääletuse tulemustes esineb ebakõla ning täpsed asjaolud ja arvud lubas vallavalitsus välja selgitada homse jooksul.

“Hääletustulemused olid selged Tammiste, Eametsa ja Nurme suhtes, mis ülekaalukalt soovivad liituda Pärnu linnaga. Samuti oli selge, et Kiisa, Vainu ja Kilksama soovivad kindlasti jääda Tori valda,” kommenteeris tulemusi vallavanem Lauri Luur.

Sauga aleviku tulemustega on keeruline, sest ilmnes, et praegused e-hääletuse andmed ei pea paika. “Ootame Andmevaralt selgitust, mis täpselt valesti läks ja homme oleme loodetavasti targemad. Meile on oluline, et kõik oleks läbipaistev ja aus,” sõnas vallavanem.

Ootame Andmevaralt selgitust, mis täpselt valesti läks.
Lauri Luur

Lõplikud hääletustulemused esitatakse kinnitamiseks vallavolikogule ning otsuse halduspiiride osas teevad Tori valla- ja Pärnu linnavolikogu. “Hääletusprotsent oli lähedal sellele, mis me lootsime, ja sellest meie hinnangul piisab, et teha järeldusi,” lisas Luur.

Põhiargumendid Pärnu poolt hääletanute seas on linna lähedus ja logistilised kaalutlused. Inimestele on võõras, et nüüd peab sõitma linna teisest otsast Sinti asju ajama. “Mina elan Saugas juba 1979. aastast ja ma ei jõudnud ära oodata, millal see asi ükskord juhtub, et linnaga liitume. Ja see asi ikkagi ei juhtunud viimane kord. Olin väga pettunud. Elame kilomeeter linnapiirist. Tõstamaa on Pärnu linn, meie ei ole. See ei ole normaalne,” põhjendas Sauga aleviku elanik Sirje.

Need, kes pooldavad Tori valda jäämist, tõid põhiliselt esile kartuse, et kaovad seni kehtinud soodustused ning lisanduvad ja tõusevad maksud. Eelkõige nimetasid seda nooremad lastega pered. “See linnaga liitumine ei anna mulle mitte midagi juurde. Kulutused tõuseksid. Bussiliiklus vaevalt paraneb, buss ei hakka teistpidi käima. Praegu vald kompenseerib laste huviringid, linn ei tee seda. Lasteaiamaks on meil siin mõistlik: esimene laps täishinnaga, teine pool ja kolmas tasuta. Linnas seda luksust ei ole,” loetles Tammiste elanik Janika.

Mõlemal pool keskust leidub neidki, kes Toriga liitumist heaks ei kiitnud ja Pärnu allagi ei taha minna, vaid hea meelega elanuks edasi Sauga vallas. “Tahaks hoopis vana Sauga valda tagasi. Linn ajab kõik asjad kindlasti jõle kalliks,” väljendas Maria, kes pigem praegu aga jääks Tori valla elanikuks, kui ühineks Pärnu linnaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles