Tori naisseltsing väärtustas lendurit nimelise pingiga

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tori sotsiaalmaja ees asub esimese eestlasest kutselise naislenduri Elvy Kalepi nimeline pink, mis valmis Tori naisseltsingu Lained algatusel, pingi juures peatus seltsi liige Helju Rohtsalu.
Tori sotsiaalmaja ees asub esimese eestlasest kutselise naislenduri Elvy Kalepi nimeline pink, mis valmis Tori naisseltsingu Lained algatusel, pingi juures peatus seltsi liige Helju Rohtsalu. Foto: Urmas Luik

Tori sotsiaalmaja pere pani hoolikalt talvevarju pingi, millel nii neile kui külastajatele meeldis kahara elupuu all jalga puhata, seda enam, et see on eriline pink, pühendatud Taali külas sündinud Eesti esimesele naislendurile Elvy Kalepile.

Nimelise pingi Tori vallast pärit ilmakuulsusele avasid ja kogusid tema kohta andmeid Tori naisseltsingu Lained liikmed eesotsas Helju Rohtsaluga.

Vanakubja talus 1899. aastal sündinud Elvy (Alviine-Johanna) Kalep läks ajalukku kui esimene eestlasest kutseline naislendur, aga ka nukklangevarjurite disaineri ja neid valmistava vabriku omaniku, kunstniku, lasteraamatute autorina. Ta suri 1989. aastal Ameerikas Floridas hooldekodus lootusega, et ehk kodumaal Eestis teda kord meenutatakse.

Teadaolevalt lendas Kalep 1931. aastal Saksamaalt Põhja-Aafrikasse, Aasiasse ja Riiast Tallinna oli ta õhuteed pidi jõudnud tunni ja 50 minutiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles