Päästeamet: Homsest on siseveekogude jääle minek keelatud

Meelis Kalme
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veel nädala keskel olid tirgutajad Pärnu jõe sulaval jääl.
Veel nädala keskel olid tirgutajad Pärnu jõe sulaval jääl. Foto: Urmas Luik

Päästeamet teatas sotsiaalmeedia vahendusel, et alates homsest, 18. märtsist on kõikjal Eestis keelatud siseveekogude jääle minek.

Keelu eesmärk on ennetada õnnetusi ja säästa inimelusid, sest isegi hea ujumisoskusega on jääauku kukkumine ohtlik. Täiskasvanu kaotab külmas vees teadvuse mõne minutiga, lapsed ja eakad veel kiiremini.

Külmumistemperatuuri lähedane veetemperatuur halvab inimese tegutsemisvõime väga kiiresti ja surm võib saabuda alla kümne minutiga, on päästjad alati kinnitanud.

Poorse ja tumeda jää kandevõime on vahel kuni poole võrra väiksem, kui jää paksusest järeldada annaks. Samuti tuleb ettevaatlik olla pragunenud jääl, kõrkjate kasvukohtades, madalikel ja koolmekohtades, allikate juures, suudmekohtades, jõe kitsenemis- ja pöördekohtades ja laevatee lähedal.

Seepärast teevad päästjad patrullkäike populaarsetesse kalastuskohtadesse, et end teadmatusest ohtu panevaid inimesi hoiatada. Eirates päästjate korraldust jäält lahkuda, võivad päästjad kohale kutsuda politsei, kes algatab väärteomenetluse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles