“Konnad teel(t)”: krooksujate kevadränne toob taas talgud

Meelis Kalme
, Reporter
Copy
Konnade elu on täis ohte: vaid umbes üks protsent kõikidest konnakullestest suudab elada piisavalt vanaks, et ise järglasi anda.
Konnade elu on täis ohte: vaid umbes üks protsent kõikidest konnakullestest suudab elada piisavalt vanaks, et ise järglasi anda. Foto: Urmas Luik

Konnade massiline kevadränne kogub soojade ilmadega taas hoogu. Seepärast kutsub Eestimaa looduse fond (ELF) vabatahtlikke üles konni abistama ja palub autojuhtidel pimeduse saabudes olla väga tähelepanelikud nii kahepaiksete kui ka neid abistavate priitahtlike suhtes.

Aprilli soojadel ja vihmastel hilisõhtutel võiks vältida autosõitu kohtades, kus konnad massiliselt ületavad teed. “Kahepaiksed hukkuvad rände ajal suurel hulgal just sellistes piirkondades, kus läbi märgala viib tiheda liiklusega maantee,” selgitas “Konnad teel(t)” kampaania eestvedaja Kristiina Kübarsepp.

Kui maantee ääres on voolava veega veekogusid, lompe ja üleujutusalasid, kohtab sealgi tõenäoliselt rändavaid kahepaikseid. Kahepaiksete kevadrände kestus sõltub ilmastikust, möödudes vähem kui nädalaga. Kui soe vaheldub külmaga, siis ränne peatub ja jätkub taas ilma soojenedes.

Praeguseks on teada, et priitahtlikud soovivad kahepaikseid rändeteel abistada Tartus Ihaste tee ja Salutähe tänaval, Tallinnas Astangu tänaval ning Jõhvi, Tapa, Porkuni, Kaunissaare, Jägala-Joa, Raudna, Leie, Oiu ja Surju lähedal. Kes soovivad mõnda neist kohtadest talgulisena appi minna või kodukandis ise konnatalguid korraldada, peaksid märku andma vabatahtlike koordinaatorile Kadri Allerile.

Kahepaiksed kannavad looduses olulist rolli, neil on suur mõju toiduvõrgustikes nii maismaal kui ka vees. Kõik Eesti kahepaiksed on looduskaitse all. Ohte esineb palju: elupaikade hävimine ja killustumine intensiivistuva metsanduse ja põllumajanduse tagajärjel, veekogude halb kvaliteet, kalade asustamine väikeveekogudesse, hukkumine autoteedel ja haigused. Konnade elu on tulvil ohte: vaid umbes üks protsent kõikidest konnakullestest suudab elada küllalt vanaks, et järglasi anda.

“Konnad teel(t)” aktsioon toimub ELFi eestvedamisel juba kaheksandat aastat. Algatuse eesmärk on pöörata tähelepanu rände ajal maanteedel massiliselt hukkuvatele kahepaiksetele, tõsta inimeste teadlikkust nende olulisest rollist looduses ja kutsuda vabatahtlikke üles kodukandis kahepaikseid talgutel abistama. Varasematel aastatel on autorataste alt päästetud ligemale 97 000 kahepaikset.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles