Tralli lasteaias lõpetas esimene kahesuunalise keelekümbluse rühm

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Tralli lasteaed Pärnus.
Tralli lasteaed Pärnus. Foto: Urmas Luik

Pärnu lasteaias Trall lõpetas esimene eesti-vene õppekeelega kahesuunaline keelekümbluse rühm ja kooliteele saadeti ühtekokku 17 tublit last. Kahesuunaline keelekümblus toimub rühmas, kus on võrdselt eesti ja vene kodukeelega lapsi.

Tänavu sügisel alustavad uued kahesuunalise keelekümbluse rühmad Sindi lasteaias ja Pärnu Liblika lasteaias.

Keelekümbluse rühmas toimub pool päeva ühe õpetajaga õppe- ja kasvatustegevused eesti keeles ja teine pool päevast teise õpetajaga vene keeles. Ühe õpetaja jagatud teadmised saavad teise õpetajaga teises keeles korratud, kuid erinevate tegevuste abil. Mängides suhtleb laps endale sobivas keeles. Iga päev kindlaks määratud ajal tegelevad mõlemad õpetajad lastega korraga. Nii saavad lapsed harjutada mõlemas keeles rääkimist ja ühelt keelelt teisele ümberlülitumist.

Sihtasutuse Innove teatel on keelekümblusprogrammi kahesuunalise keelekümbluse pilootprojekt olnud väga edukas ja kujunenud iseseisvaks, metoodiliselt toetatud haridusmudeliks. Esimese nelja pilootlasteaia lastest on kujunenud õppekava järgides ja keelekümbluse metoodikat rakendades kakskeelsed lapsed, kes on saanud osa õppe- ja kasvatustegevustest nende oma emakeeles ning olnud edukad ka teise keele õppimisel.

Varane mitmekeelsus kogub maailmas populaarsust. Pakkumaks sarnaseid võimalusi eesti kodukeelega lastele, alustasid haridus- ja teadusministeerium ning SA Innove keelekümbluskeskus 2013. aastal kahesuunalise keelekümbluse programmi ettevalmistamist.

Alates 2015. aastast töötavad kahesuunalise keelekümblusmudeli järgi rühmad Tartu, Pärnu, Tapa ja Tallinna neljas lasteaias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles