Politsei tõestas: üheski poes ei tuvastatud suitsuhimulise alaealise vanust

Pärnu Postimees
Copy
17aastasele noorele müüdi Pärnus tubakatooteid kõikides kauplustes, kus ta koostöös politseiga kontrollostu tegi.
17aastasele noorele müüdi Pärnus tubakatooteid kõikides kauplustes, kus ta koostöös politseiga kontrollostu tegi. Foto: Elmo Riig / Sakala

Esmaspäeval neljas Pärnu kaupluses politseinike korraldatud tubakatoodete kontrollostud näitasid, et ühegi poe müüjad ei veendunud kliendi täisealisuses.

Pärnu politseijaoskonna piirkonnavanem Karin Uibo selgitas, et kontrollostudele kaasati 17aastane noor. „Palusime noorel politseiniku järelevalve all osta neljast kauplusest tubakatooteid ja paraku kõigis neis talle sigarette ka müüdi,“ ütles Uibo.

Uibo jutu järgi on politsei samalaadseid kontrolloste korraldanud varemgi ja needki on näidanud, et müüjad ei kontrolli alati dokumenti hoolega ega veendu ostja täisealisuses.

“Kahtlemata on see teema, millele kauplused peavad tähelepanu pöörama. Kontrolltehingu eesmärk ongi välja selgitada, miks rikkumine toime pandi, ja jõuda selleni, et sõltuvusaine edaspidi nooreni ei jõuaks,“ lausus Uibo.

Kontrollostu saab teha, kui politseini on jõudnud info kahtluse kohta, et kauplus on alaealistele alkoholi või tubakatooteid müünud. Katseost peab toimuma politseiniku järelevalve all ja politseinikud saavad sellele kaasata vähemalt 16aastaseid noori. Kontrollostutehing on tühine ehk karistust ei järgne ja kaup tagastatakse poodi, kuid korduvrikkumine võib kaupleja siiski müügiloata jätta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles