Rahvakultuuri särainimesed on Aime Oitsalu ja Liina Käär

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aime Oitsalu.
Aime Oitsalu. Foto: PP

Pärnumaa rahvakultuuri aasta särainimese tiitli pälvivad homsel Pärnumaa kultuuri- ja sporditegijate aastalõpu galaõhtul Aime Oitsalu ja Liina Käär.

Auhinda annab Pärnumaa omavalitsuste liit välja koostöös Pärnumaa rahvakultuuri keskseltsiga.

Rahvakultuuri auhind antakse üle Aime Oitsalule, kes alati on otsinud võimalusi korraldada midagi uut ja huvitavat ning nakatanud kõiki oma positiivsuse ja entusiasmiga.

Oitsalu on Pärnu linnas kultuuri valdkonnas töötanud 1963. aastast. Ta on olnud Pärnu ATP ja Pärnu linakombinaadi klubi juhataja. 1990. aastate algul asutas ta Pärnu aianduse ja mesinduse seltsi juurde rahvakultuuri seltsi Kunglarahvas ja oli 1997. aastal üks Rääma noorteühingu Noorus asutajaliikmeid.

Alates 2000. aastast kuulub Oitsalu aianduse ja mesinduse seltsi juhatusse. Selts on viimased kümme aastat edendanud Rääma kultuurielu, kus on tegevust leidnud üle 40 liikme. Tegutseb folkloorirühm Kungla Rahvas, mis koosneb lauluansamblist, rahvatantsurühmast ja rahvamuusikaansamblist. Paljudest seltsi alustatud üritustest on välja kujunenud ülelinnaline traditsioon.

Juba üle kümne aasta on toimunud Rääma folklooripidu, Niidupargi jaaniõhtu, viktoriin “Üleaedsete ajuragin” ja “Jõulud Räämal”. Mõni aasta tagasi algatas Oitsalu Pärnus suvise külapillimeeste kokkutuleku „Mängime ja laulame koos“. Käesoleval aastal õnnestusid tema eestvõttel Pärnumaa eakate päev Vallikäärus ja Niidupargi jaaniõhtu.

Kultuurikorraldaja auhinna pälvib Liina Käär, kes on Tõstamaa keskkooli projektijuht, mõisakoolis tegutseva muuseumi idee algataja, eksponaatide koguja ning väljapaneku organiseerija.

Mõne aastaga on mõisahoonesse tekkinud arvestatav kohalikku ajalugu käsitlev haarav väljapanek. Muuseum on saanud populaarseks sihtkohaks nii kodu- kui välismaiste turistide seas.

Eksponaadid on jõudnud muuseumi seinte vahele tänu Kääri aktiivsele suhtlemisele kohalike elanikega ja nende usalduse võitmisele.

Käär juhendab keskkooliõpilastest giide, kes suviti teevad mõisatuure. Ise juhatab ta karismaatiliselt ekskursioone muuseumis, olles pälvinud külaliste imetluse.

Käesoleval suvel oli Käär üks koostöös teatriühendusega R.A.A.A.M valminud teatrilavastuse “Pruutide kool” eestvedajatest. Sellega viis Käär Tõstamaa kindlalt paljude kultuurilembeliste inimeste teadvusesse.

Sotsiaalmeedias levis uudisena üleskutse Tõstamaa perenaistele tulla etenduste ajal müüma oma küpsetisi ja hõrgutisi teatripublikule. Sellega oli loodud tihe side mõisa ja kohaliku kogukonna vahel.

Lavastus kujunes Pärnu maakonna tähtsündmuseks ja oli esitatud Pärnumaa turismiteo kandidaadiks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles