Neljapäeval antakse üle Pärnumaa kultuuriauhinnad

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Tõnismäe.
Mart Tõnismäe. Foto: PP

Pärnumaa omavalitsuste liit tunnustab 2011. aasta Pärnumaa aasta tegutseja auhinnaga Mart Tõnismäed, aasta toetajaks valiti perekond Ruumet. Aasta üllatajaks hinnati Tõstamaa mõisas mängitud etendus “Pruutide kool” ja selle lavastaja Gerda Kordemets.

Pärnumaa omavalitsuste liit (POL) annab Pärnumaa aasta kultuuriauhindu välja esimest korda. Seni on POL pannud tublidele noorsportlastele välja spordistipendiumid ning tunnustanud rahvakultuuritegijaid, mistõttu võeti nüüd tõsiselt ettepanekut asuda kultuuriga tegelejaid tunnustama.

Mees, kes paistab kõikjal silma

Aasta tegutseja auhinna eesmärk on tunnustada inimest, kes pole otseselt lavalaudadel, vaid kes toimetab lava taga. Tublisid kandidaate oli nimekirjas palju, kuid Tõnismäe paistis silma mitmekülgsusega.

“Mart Tõnismäe on küll selline mees, kes paistab kõigile silma. Kus iganes on vaja loomingulist lähenemist, seal pöördutakse Mardi poole,” põhjendas komisjoni liige Kati Põldots.

Aasta tegutseja auhinna pälviva Mart Tõnismäe askelduste nimekirja võib lugeda Pärnu hansa kultuurikoja loomise ja tänavuste Pärnu hansapäevade korraldamise.

Ta on Eestimaa jõuluvanade ühenduse eestvedaja. Ülemaaline jõuluvanade konverents toimus 11. korda ning tänavu taas Pärnus ja Pärnumaal.

Peale nende tegemiste on ta olnud rakkes rahvusvahelise noorte solistide konkursi “Kuldleheke” korraldamisega Pärnus ja Kurgjal, kus osales üheksa riiki.

Tõnismäe oli UNESCO rahvusvahelise noorsoofestivali “Sinine nädal” korraldustoimkonna liige, laulu- ja tantsupeo “Maa ja ilm” heerold ning Pärnu laulude kontserdi korraldajaid.

Igapäevaselt tegeleb Tõnismäe noorte esinemiste ja osalemiste koordineerimisega.

Tõstamaa mõisast sai teatripaik

Pärnumaa kultuuriaasta suurim üllataja oli Gerda Kordemets ja tema Tõstamaa mõisas lavastatud suveetendus “Pruutide kool”. Tõstamaa mõisa kui uudse etenduskoha kasutuselevõtuga maapiirkonnas ilmestas ta Pärnumaa kultuurivaldkonda uue, huvitava ja tavapäratuga.

Tõstamaa mõisa restaureerimise järgselt leiti, et mõisasaal on väga sobiv kontsertide-etenduste korraldamiseks. Kui mõisakontserdid on muutunud regulaarseks, siis mõisaetendusi kuni selle suveni ei olnud toimunud.

Kordemets innustus ideest teha Tõstamaa mõisas etendus, kirjutas Tõstamaa mõisa ajalool ja fantaasial põhineva originaalnäidendi, pani kokku teatritrupi ja tegi lavastajatöö, kaasates professionaalide kõrval paljusid kohalikke.

Suure nõudluse tõttu mängiti tänavu augustis Tõstamaa mõisas etendust esialgu planeeritud 10 korra asemel täissaalile 20 korda ja jätkuna on kavandatud etendused tulevaks suvekski.

Arvustused nimetasid “Pruutide kooli” üheks paremaks 2011. aasta suveetendustest.

Kordemetsale anti jõulupühade eel Eesti teatriliidus üle Kristi ja Siim Kallase fondi stipendium, mille ta pälvis perekondliku, paikkondliku ja ajaloolise ainese oskusliku ühendamise eest Tõstamaa mõisa ajaloo ning Tõstamaa kodumajanduskooli tegevusele valgustheitva lavastuse “Pruutide kool” loomisel.

Fond on asutatud eesmärgiga toetada Eesti ajaloo mõtestamist teatris.

Toetav perekond Tori vallast

Perekond Ruumet on Randivälja külaseltsi eestvedaja, nende tegevus on aidanud kaasa mitmesuguste sündmuste igakülgsele õnnestumisele koduvallas Toris.

Ettevõtjatest Ruumetid algatasid tänavu uue sportliku ettevõtmise, Tori põrgu triatloni, milles oli kolm ala: ujumine, jooksmine ja kanuusõit. Ruumetid olid selle ettevõtmise põhitoetajad. Osavõtt oli rohkearvuline ja vastukaja positiivne, osa võtsid ka sellised kuulsused nagu Tõnu Endrekson ja Andrei Jämsä.

Ruumetid on ühiskondlikus korras rajanud ja korras hoidnud Tori põhikooli suusaraja, olnud kooliümbruse haljastamise nõuandjad, töötanud välja üritustesarja “Terve Tori” orienteerumiskaardi, organiseerinud õpilastele ja lasteaialastele matku ja orienteerumismänge.

Ruumetid on olnud Randiväljal asuva Vene apostliku õigeusu kiriku korrastajad-hooldajad ja kontsertide organiseerijad.

Nad on toetanud auhindadega Rohelise Jõemaa suvemänge ja korvpalliturniiri Põrgu Karikas, toetanud auhinnalauda oma toodete ja teenustega Tori valla kodukandipäevadel. Nad on toetanud Tori sotsiaalmaja tegevust ja teinud koostööd Selja lauluseltsingu, ansambli Seljanka ja Tori rahvamaja eksperimentaalteatriga TRET.

Auhinnad antakse üle homsel Pärnumaa kultuuri- ja sporditegijate aastalõpu galaõhtul “Tähesära” hotellis Strand.

 

Kultuuriauhinnad

Pärnumaa omavalitsuste liit tunnustab käesolevast aastast Pärnumaa kultuurivaldkonnaga tegelejaid alljärgnevates kategooriates.

* Aasta tegutseja on inimene või organisatsioon, kes aktiivselt tegutseb kultuurivaldkonnas, kelle tegevus ei paista otseselt silma kultuuritarbijale, kuid kes on kaasa aidanud kultuurisündmuste kordaminekule.

* Aasta üllataja on inimene või organisatsioon, kes on ilmestanud kultuurivaldkonda millegi uue, huvitava või tavapäratuga, mis on tekitanud üllatusmomenti ja äratanud huvi.

* Aasta toetaja on inimene, ettevõte või organisatsioon, kes on panustanud toodete või teenustega, rahaliselt või muul moel kultuurisündmuste, kultuuriasutuste või kultuuriga tegelevate inimeste heaks.

Andmed: Pärnumaa omavalitsuste liit

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles