Vahtra suurfarm pürib aasta betoonehitiseks

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Vahtra suurfarm avati peaminister Jüri Ratase osavõtul tänavu 2. oktoobril.
Vahtra suurfarm avati peaminister Jüri Ratase osavõtul tänavu 2. oktoobril. Foto: Urmas Luik

Saarde vallas Viisireiu külas valminud Vahtra suurfarm on Pärnu maakonnast ainus rajatis, mis 15 ehitise hulgas osaleb konkursil “Aasta betoonehitis 2019”. See teadmine on seda märkimisväärsem, et kandidaatide seas püüdleb tiitlile 11 Tallinna ja kaks Harjumaa ehitist ja üks Tartu hoone.

Kõnealust võistlust korraldavad 20. korda Eesti betooniühing ja Eesti ehitusmaterjalide tootjate liit. Žürii alustab tööd jaanuaris ja võitja kuulutatakse välja betoonipäeval, 11. märtsil.

Betooniühingu juhatuse esimehe Tiit Rootsi sõnade kohaselt iseloomustavad tänavusele võistlusele esitatud tööd betooni kui enim kasutatava kodumaise ehitusmaterjali mitmekülgsust ja nominentide hulgas on nii infraehitisi, avalikke hooneid kui kortermaju ja eramu.

Maakonna ühe tugevama põllumajandusettevõtte OÜ Weiss tellimusel valminud üle 1000 lüpsilehma kohaga Vahtra suurfarm avati 2. oktoobril peaminister Jüri Ratase osavõtul.

Suurfarmi arhitekt ja konstruktor on OÜ Pekko Projekt, ehituse peatöövõtja OÜ Mapri Ehitus. Betoonitööd tegid kolm osaühingut: Mapri Ehitus, Reme Grupp ja Rivest. Betoontooted valmisid OÜ TMB Elemendis ja OÜ Narva Barkis, betoon aga AS HC Beoonis ja raketised OÜ Doka Eestis.

Konkursiga leitakse ja tõstetakse esile ehitisi, mille nägusus, efektiivsus ja ökonoomne teostus näitavad betooni kui kodumaise materjali eeliseid.

Mapri Ehituse üldehitustööde valdkonna juhi Aigar Rohtla sõnade kohaselt valati Vahtra suurfarmi ehitusel ligemale 3000 kuupmeetrit betooni, vaja läks 638 betoonposti ja -tala.

Vahtra suurfarm avati peaminister Jüri Ratase osavõtul tänavu 2. oktoobril.
Vahtra suurfarm avati peaminister Jüri Ratase osavõtul tänavu 2. oktoobril. Foto: Urmas Luik
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles