Ornitoloogiaühing innustab vaatlema talviseid aialinde

Pärnu Postimees
Copy
Mullu tuvastati aialinnuseirel 76 liiki tiivulisi.
Mullu tuvastati aialinnuseirel 76 liiki tiivulisi. Foto: Arvet Mägi

Sel nädalavahetusel kutsub Eesti ornitoloogiaühing märkama ja vaatlema talviseid aialinde. Olgugi et tavapärast talveilma pole, tasub seiretulemused esitada siiski, kui ühtegi lindu ei kohta.

Talvisel aialinnuvaatlusel saab iga huviline kaasa lüüa oma koduaias, lähedal pargis või mujal.

Osalemiseks tuleks linde jälgida ühe tunni jooksul, üles märkida kõik kohatud liigid ja iga liigi puhul suurim korraga nähtud isendite arv. Vaatlustulemused peaks sisestada 2. veebruariks elektroonsesse ankeeti või saatma postiga Eesti ornitoloogiaühingule.

Talvise aialinnuvaatluse koordinaator Aarne Tuule selgitas, et tegu pole võistlusega ja iga täidetud ankeet on tähtis.

“Kuigi tänavuse olematu talvega võib toitmiskohtades linde olla vähe või üldse mitte, palume vaatlejatel igal juhul ankeedi täita ja esitada. Ka siis, kui tunni jooksul mitte ühtegi lindu ei märgatud,” rõhutas Tuule. “Linnusõbrad võivad ju kurvastada, et linnud toidumajas ei käi, kuid see näitab, et looduslikku toiduvaru praegu piisab ja linnud saavad inimese abita hakkama.”

11. talvine aialinnuvaatlus on Eesti populaarseim linnuvaatlusüritus ja suurim harrastusteaduse algatus. Eelmisel aastal osales monitooringus umbkaudu 3200 inimest, kes vaatlesid üle 75 000 linnu 76 liigist. Ettevõtmine pälvis 2013.  aasta keskkonnateo auhinna.

Vaatluse juhendi, ankeedi ja määramisabi leiab ühingu kodulehelt.

Rasvatihane on tuntud ja armastatud aialind.
Rasvatihane on tuntud ja armastatud aialind. Foto: Kunnar Rüsülainen
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles