Taastuvenergiafirma kuulab Paikuse tuulepargi suhtes maad

Pärnu Postimees
Copy
Tuulik. Ignitis plaanib tugevalt tuulepargiäri laiendada
Tuulik. Ignitis plaanib tugevalt tuulepargiäri laiendada Foto: Karli Saul

AS Eesti Energia taastuvenergiaettevõte AS Enefit Green esitas Pärnu linnale taotluse algatada eriplaneering, et alustada keskkonnamõju hindamist ja selgitada välja, kas Pärnust ligikaudu 20 kilomeetri kaugusel Paikuse osavallas asuv soine ala sobib tuulepargiks.

Enefit Greeni juhatuse esimehe Aavo Kärmase sõnutsi on see viimase aasta jooksul kolmas Enefit Greeni tuulepargi arendusprojekti taotlus Eestis. Peale Pärnu linna on esitatud sooviavaldus rajada tuulepark Lääne-Nigula valda Läänemaal ja Saarde valda Pärnumaal. “Kui kas või osa nendest projektidest realiseerub, on tegemist murranguga rohelise energia tootmise suunas Eestis,” ütles Kärmas.

Seni ei ole tuulikute püstitamine Kärmase hinnangul Eestis lihtsalt läinud ja viimased suuremad tuulepargid valmisid siin üle seitsme aasta tagasi. “Kui soovime riigina endale seatud taastuvenergia eesmärke täita, on tuuleparkide rajamine möödapääsmatu,” väitis ta.

Esmaste plaanide järgi on tuulikud kavas püsitada Paikuse osavalda Põlendmaa lähistele, lähimast elamust vähemalt kilomeetri kaugusele. “Me anname endale aru, et tuulepargi rajamiseks on vaja elanike toetust, ja oleme avatud jagama projekti kohta pidevalt infot ja vastama kõikidele küsimustele. Oleme arenduse planeerimise käigus teinud tihedat koostööd omavalitsusega ja juba kohtunud kohalike kogukondadega,” selgitas Kärmas. “Seni on vastuvõtt olnud julgustav. Samuti mõistetakse tuulepargi positiivset mõju kohalikule majandusele ja tööturule.”

Kui Pärnu linn kiidab eriplaneeringu taotluse heaks, algatatakse järgmise sammuna keskkonnamõju hindamine. Sellega uuritakse, kas piirkonda jääb kaitsealuseid liike ja kui palju mõjutavad tuulepark ja selle taristu loodus- ja elukeskkonda. Uuringud kestavad ligikaudu kolm aastat, mille käigus on kohalikel elanikel võimalik kaasa rääkida ja oma arvamust avaldada. Selle tulemusena selgub, kas ja millistel tingimustel saab sellesse piirkonda tuuleparki rajada.

Eesti Energia on seadnud sihi vähendada põlevkivi otsepõletamise teel saadud elektri tootmist ja tõsta selle asemel puhtama ja keskkonnasõbraliku taastuvenergia osa. Aastaks 2023 plaanib firma toota 45 protsenti elektrist taastuvatest ja alternatiivsetest allikatest. See läheb kokku Eesti riigi eesmärgiga kahandada energiatootmisest tekkivat süsihappegaasi heidet. 

Enefit Greenile kuulub praegu 20 tuuleparki Eestis ja Leedus, neli koostootmisjaama Irus, Paides, Valkas ja Brocenis, üks hüdroelektrijaam Keila-Joal, 36 päikeseelektrijaama Eestis ja Poolas ja pelletitehas Lätis. Ettevõte on regiooni üks suuremaid taastuvenergia tootjaid ja võimsaim tuuleenergia tootja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles