Koidula muuseumis avatakse vabaõhulava

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Vabaõhulava tagaaias tähistab ühtlasi Jannseni ja Koidula panust meie laulupidude traditsiooni.
Vabaõhulava tagaaias tähistab ühtlasi Jannseni ja Koidula panust meie laulupidude traditsiooni. Foto: Mailiis Ollino

Kuna kevadel rahvaüritusi teha ei lubatud, ootab Koidula muuseum ja selle juhataja Elmar Trink nüüd, juuli esimesel päeval inimesi kontserdi ja luuleraamatu “Janu on kõikidel üks” esitlusega oma õuele uhiuue ja uhke vabaõhulava valmimist tähistama.

Laval astuvad üles muuseumi eestveetava Koidula etluskonkursi võitjad läbi mitme aasta Maimu Hirvoja, Saima Jakobson ja Braian Kulp, Pärnu kammerkoor Elo Kesküla juhendamisel, poeet Kristiina Ehin ja muusik Silver Sepp.

Pärnu muuseumi filiaalina Jannseni tänaval toimetava Koidula muuseumi maja on tähendusrikas kahe suurvaimu, Johann Voldemar Jannseni (1819–1890) ja Lydia Koidula (1843–1886) koduna aastatel 1850–1863 ja on kultuuriloolise tähtsusega, kuna siin asus nii eestikeelne kool kui nädalalehe Perno Postimees toimetus.

Muuseumi tagaaed kuulus juba 1850. aastal, Ülejõe vallakooli hoone valmimise ajal maja juurde ja oli tollal palju suurem.

Kuna kõige pikemate traditsioonidega keskust kogu piirkonnas annaks senisest paremini ära kasutada, valmis siin tänavu suve hakul vabaõhulava koos välinäituse pinnaga. Ümberkujundatud õueala on ligemale 3600ruutmeetrine. Ehitised projekteeris Karri Tiigisoon (EKE Projekt) ja ehitas Pärnu REV.

Kinnistul paiknev kõrghaljastus on võimalikult palju säilitatud, lisandunud on piletimaja, tualetid, heli- ja valgusseadmete kasutamist võimaldav vabaõhulava koos olmeruumi ja inventari hoidlaga, statsionaarsed seljatoega istepingid 350 külastajale ja tantsuplats, millele saab asetada 100 lisaistekohta kontsertide ja teatrietenduste puhul.

Lavaplatvormi ja selle esist tantsuplatsi on maapinna suhtes langetatud, nii et moodustub lavakauss ja amfiteatrisarnane vaatajate nõlv. Kahel pool lava asuvad varikatused ja läänepoolne galerii, kus saab teha ajaloo- ja kunstiväljapanekuid.

Trink märkis, et nüüdseks on muuseumi majagi – kunagine Jannseni ja Koidula kodu ning koolimaja – läbinud põhjaliku remondi ja avatakse septembris koos uue püsiekspositsiooniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles