Vees teadvuse kaotanud meest ei õnnestunud päästa

Copy
Uppunut elustati paarkümmend minutit, kahjuks tulemuseta.
Uppunut elustati paarkümmend minutit, kahjuks tulemuseta. Foto: Kristo Niglas

Täna kella 12.30 paiku toodi Pärnu keskrannas Aloha surfiklubi lähistel merest välja vee alla vajunud 79aastane soome mees.

Aloha surfiklubi töötaja oli näinud, kuidas poidega piiratud ujumisalast väljas, surfarite alas üritas üks veesolijaist tuua kaldale teadvuseta meest ja kutsus abi. Surfiklubis töötav naine jooksis kohe appi, aitas teadvuseta mehe rannale transportida ja alustas tema elustamisega. Talle tuli appi rannas olnud soomlanna, kellega koos tehti mehele südamemassaaži.

Saanud juhtunu kohta info, kiirustasid vetelpäästjad kohe appi ja jätkasid kannatanu elustamist. Paari minutiga tuli kiirabi, kellega koostöös prooviti 79aastase mehe süda tööle saada. Kahjuks ei õnnestunud meest elustada.

Hukkunud Soome kodanik oli vees olnud umbes samaealise tuttavaga ja kadus ühel hetkel vee alla. Mehel olnud tuttava sõnutsi tervisemuresid. Vesi oli õnnetuskohas kuni poolteist meetrit sügav.

G4Si rannavalve andmete kohaselt mõõdeti keskpäeval Pärnu keskrannas veetemperatuuriks 16 kraadi ja meri oli vaikne. Valvataval rannaalal lehvis kollane lipp.

Päästeameti andmete kohaselt on Pärnumaal sel aastal ette tulnud kuus uppumissurma. Eelmisel aastal samal ajal oli siinkandis uppunud kolm inimest. Mullu läks terve aasta jooksul Pärnumaal märga hauda kaheksa isikut.

Tänavu on uppumissurmi ette tulnud mullusest märksa rohkem. Päästeameti andmeil on enamasti tegu just meeste ja vanemaealistega ning üle poolel juhtudest on oma osa ­alkoholitarvitamisel.

Ujuma minnes pidage meeles:

  • ärge hüpake tundmatus kohas vette! Enne vetteminekut hinnake alati kriitiliselt vee temperatuuri, läbipaistvust, sügavust, voolu, lainetust, veekogu kaldaid ja põhja tüüpi;
  • ujumise puhul arvestage, et vesi ja alkohol ei sobi kokku. Suuremas seltskonnas tuleb leida keegi, kes jälgib teiste tegevust, et see ei oleks ohtlik;
  • hoidke veekogu ääres lastel kindlasti silm peal. Uppuv inimene ei hüüa appi ja seetõttu on eriti tähtis rääkida oma lapsele veega seotud ohtudest ja õpetada, kuidas vees käituda;
  • ujuvvahendite ja madratsite kasutamine toob kaasa igasuguseid riske. Olgu see siis tuule abil vaikselt sügavasse vette triivimine või pisikene auk, mille tõttu ujuvvahend tasapisi tühjeneb. Tulemus võib olla ootamatult ohuolukorda sattunud laps.
Andmed: päästeamet
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles