Pärnu rannaliival võttis koha sisse hiiglaslik prügikala

Pärnu Postimees
Copy
Pärnu rannaliivale püstitatud „Prügikala” eesmärk on tõsta esile mereprügi probleemi nii Pärnu rannas kui kogu maailmas.
Pärnu rannaliivale püstitatud „Prügikala” eesmärk on tõsta esile mereprügi probleemi nii Pärnu rannas kui kogu maailmas. Foto: Karin Puu

Pernova loodusmaja algatusel paigaldati täna varahommikul Pärnu keskranda suur kalakujuline skulptuur, mis kannab nime „Prügikala”. Skulptuur on täidetud nende enam levinud jäätmetega, mida inimesed endast Pärnu randa maha jätavad.

„Prügikala” tulek on jätk Pernova loodusmaja igasuvisele „Hoia merd!” teavituskampaaniale, millega juhitakse tähelepanu Läänemerega seotud keskkonnaprobleemidele.

Pärnu rannaliivalegi püstitatud kuju eesmärk on tõsta esile mereprügi probleemi nii Pärnu rannas kui terves maailmas.

Mõlemad ettevõtmised on sündinud murest Läänemere-äärsete rannaalade ja parkide pärast, mida igal aastal külastavad tuhanded turistid.

„Prügikala-idee on meil loodusmajas juba mitu aastat idanenud, kuna keskkonnahoid on meile väga oluline ja oma „Hoia merd!“ kampaaniaga oleme näinud, et see teema ei jäta ükskõikseks teisigi,” ütleb Pernova loodusmaja turundus- ja müügijuht Karin Puu.

Kasvavad prügikogused, eelkõige just segapakendite aina laialdasem levik, on rannaaladel terav probleem, sest prügistumine mõjutab tuntavalt mereelustikku.

Ainuüksi Pärnu keskrannast viiakse igal aastal ära kuni 14 tonni prügi.

„Paraku ei piisa inimeste käitumisharjumuste muutmiseks enam kaudsest suunamisest, vaja on jõulisemat meeldetuletust, mis avaldaks mõju siin ja praegu. Just seda meie „Prügikala” ongi,” ütleb Puu.

Kümme meetrit pika ja 2,5 tonni kaaluva metallvõrgust „Prügikala” valmistas OÜ Metallitöökoda. Kalaskulptuuri aitas sorditud jäätmetega täita OÜ Paikre.

Kala küljest leiab kogu info ettevõtmise kohta ja eneseharimise eesmärgil saab lugeda põnevaid, ent kurvaks tegevaid fakte.

„Prügikala” maabus Pärnu rannas esimest korda ja jääb sinna sügiseni. Sügise lõppedes näeb kala Pernova loodusmaja valguspromenaadi osana, seejärel kolib ta Paikresse järgmist suve ootama.

Projekti toetab Pärnu linnavalitsus. Keskkonnahoiualane teavitus Pärnu rannas on üks eeldusi, taotlemaks sinilipu ökomärgist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles