Naabrid kahtlustavad: päästjate hoone pähe plaanitakse kortermaja (1)

Kati Saagim
Copy
OÜ SP1 taotleb linnalt ehitusluba, et rajada vabatahtlikele päästjatele maja.
OÜ SP1 taotleb linnalt ehitusluba, et rajada vabatahtlikele päästjatele maja. Foto: Urmas Luik

Pärnu linnavalitsus vaeb, kas anda luba ehitada jõe äärde Lootsi 10 krundile vabatahtlikele päästjaile neljakorruseline maja. Otsustamise teeb keerulisemaks plaanil lasuv kahtluse vari. Osa naabrite arvates võib aga priitahtlike heaks tegutsemine olla hoopis suitsukate.

Projekt, mille OÜ SP1 linnavalitsusele esitas, näeb ette hoone esimesel korrusel treeningusaali ja rendipindu, teisel büroopindu ning kolmandal suuri majutusruume köögi ja vannitoaga. Viimased on selleks, et vabatahtlikud saaksid seal ühes peredega ööbida. Neljandale korrusele on kavandatud seminariruumid. Maja kolmele küljele tuleksid rõdud, kust jõevaadet nautida.

Linnavõim kaasas menetlusse Lootsi 10 naabridki. Üks neist on Pärnu jahtklubi, mille kommodoor Väino Hallikmägi toetab igasugust tegevust, mis on seotud merepääste ja meresõiduohutuse tagamisega. Ta tõdes, et siiani ei ole suvepealinnas vabatahtlikele merepäästjatele ruume varustuse paigutamiseks ega kaikohti sadamas ​eraldatud.

Osaliselt tegutseks kavandatavas priitahtlike päästjate hoones ka merepääste, kuid Pärnu lahe merepääste seltsi liikme Norman Talsoni sõnutsi ei ole keegi neid teavitanud sellise maja ehitusplaanist. “Teamegi sellest nii palju, kui (kõnealuse kinnistu, toim) naabritelt kuulnud oleme,” rääkis ta.

Meie MTÜ kindlasti ei ole ega tahagi olla selles projektis osaline.

Tanel Matsi

Talson lisas, et hoone projekti vaadates ei meenuta see talle päästehoonet, vaid korterelamut.

Samal arvamusel on Eesti vabatahtlike mere- ja järvepääste esimees Tanel Matsi. “Meie MTÜ kindlasti ei ole ega tahagi olla selles projektis osaline,” lausus ta.

Hallikmägi siiski usub, et kuigi arendaja püüab hoonet seostada vabatahtliku päästetegevusega, sarnaneb see hoopis hotelli või külaliskorteritega majaga.

Sama kahtlust jagab teinegi naaber, AS Sanatoorium Tervis, mille juhtkond koostas kavandatavast hoonest neljaleheküljelise arvamuskirja. Selles selgitatakse, et mitu asjaolu paneb sanatooriumi juhtkonda kahtlustama, et tegemist ei ole vabatahtlikele mõeldud majaga, vaid riigikaitse sihtotstarbega maale varjatult ärikorterite rajamisega. “Projekt on koostatud selgelt nii, et selle tegelik eesmärk on hoone hilisem ümbervormistamine elukondlikeks korteriteks või väljarenditavateks ärikorteriteks,” seisab mainitud kirjas.

Näiteks on ravispaa juhtide hinnangul võimalik ehitusprojekti kolmandal korrusel paiknev lahendus viia üle teisele korrusele, kus projekti järgi peaks asuma büroopinnad. See on nende arvates ainuvõimalik selgitus, miks büroopindadele pole joonistatud tualette, koosolekusaale, paljundustehnika ruume, arhiive ega päästjate olmeruume.

Aastaid tagasi müüs riik Lootsi 10 maatüki enampakkumisel osaühingule Herakos, mis omakorda müüs selle OÜ SP1-le.
Aastaid tagasi müüs riik Lootsi 10 maatüki enampakkumisel osaühingule Herakos, mis omakorda müüs selle OÜ SP1-le. Foto: Urmas Luik

Samas kirjas tuuakse esile sedagi, et hoonesse on võimalik ehitada 31 korterit, kus saaks majutada kuni 100 inimest.

Ravispaa saatis linnavalitsusele arvamuskirja, mille järgi projekt ei vasta kuidagi büroo- või päästetöö spetsiifikale. “On arusaamatu, kuidas sinna mahutada automaatsed tulekustutussüsteemid, kuidas tagatakse häire korral päästeautodeni või vetelpäästetehnikani jõudmine,” on kirjas toodud.

Tervise sanatooriumi juhatuse liige Jaan Ratnik on veendunud, et Pärnu majutusasutused suudaksid tagada ruumid päästjate treenimiseks. “Päästjate majutus oleks hea võimalus leevendada pandeemia tõttu meie sektorit valusalt tabanud kriisi,” avaldas ta.

Ratnik peab tõenäoliseks, et Lootsi 10 hoonele taotletakse pärast esmase kasutusloa saamist hoone sihtotstarbe muutmist kas äri- või elamumaaks, misjärel rajatakse ka teisele ja neljandale korrusele korterid.

Aga kui sinna hoonesse tõesti tulevad ka päästjad, siis oleme rõõmsad.

Väino Hallikmägi

Hallikmägi põhjendab kahtlusi hoone tegeliku otstarve kohta sellega, et majja on loodud liiga vähe võimalusi õppuste ja treeningkogunemiste korraldamiseks. Ta märkis, et ehitusprojekt eeldab suures osas jahtklubi ehitatud kaiehitiste kasutamist. Kuigi keskkonnainvesteeringute keskuse (KIK) toel ehitati Lootsi 8 avalikuks kasutamiseks slipp, ei saa kommodoori sõnutsi tekkida olukorda, kus see on hõivatud pikema aja vältel veesõidukite ja tehnilise teeninduse vahendite hoiustamiseks.

Hallikmägile jääb arusaamatuks, miks riik omal ajal kinnistu üldse maha müüs. “See koht on Pärnu jõe ääres üks vähestest, kus paati saab veesata,” põhjendas ta. “Aga kui sinna hoonesse tõesti tulevad ka päästjad, siis oleme rõõmsad.”

Pärnu linnavalitsuse kommunikatsioonispetsialisti Anu Villmanni sõnutsi on ehitusloa menetlus pooleli ja linnavalitsus ei ole oma seisukohta veel kujundanud.

SP1 juhatuse liige Ülle Kruusoja ütles, et Lootsi tänavale ehitatakse hoone nii nagu ette nähtud. “Saame aru, et tegu on riigikaitse sihtotstarbega maaga ja me ei saa sinna teha midagi muud kui ette nähtud,” lausus ta.

Aastaid tagasi müüs riik Lootsi 10 maatüki enampakkumisel osaühingule Herakos, mille omanik on Tõnu Korts. Herakose kaudu plaaniti Lootsi tänavale korterhoone püstitada, kuid see idee ei läinud läbi, mispeale müüdi maa edasi SP1-le.

Kuigi maa-ala ei kuulu enam Herakosele, on nende kodulehel toodud kinnistuarenduse plaan samal aadressil. “Tegemist on erakordse asukohaga kinnistuga, millelt avanevad avarad vaated ja mille varjutamine tulevikus on välistatud,” avaldatakse veebilehel.

Korts sõnas, et tegu on mitme aasta taguse plaaniga, mis nüüd enam ei kehti. “Kodulehel on uuendamata info,” täpsustas ta.

Siiski kuulub Herakosele siiani portaal www.lootsi10.ee, mida on uuendatud selle aasta kevadel ja mille domeeni eest peab iga aasta maksmagi.

Arendaja: “Oleme sõlminud mitu koostöölepingut eri organisatsioonidega”

Seoses Lootsi 10 kinnistu arendamisega on OÜ SP1 sõlminud koostöölepingud eri valdkondade organisatsioonidega. Arvestades lepingute konfidentsiaalsuse klauslit, ei saa me koostööpartnerite andmeid avaldada. Kinnitame, et hoone kasutusest huvitatud organisatsioonide hulgas on nii maal kui ka merel päästet korraldavad ühingud, aga ka ennetusega seotud organisatsioonid.

Meie tegevuse eesmärk on hoonestada oma kinnistu kehtiva detailplaneeringu järgi. Meil on poolteise aasta jooksul sõlmitud mitu kirjalikku koostöölepet hoone kasutamiseks ning meie tegevust rünnates rünnatakse sisuliselt vabatahtlikke päästjaid ja nende tegevuse arendamist.

Pärnu jahtklubi on avaldanud 14.08.2020 arvamuskirjas toetust meie projektile ja loodetavasti on avatud edaspidiseks koostööks.

AS Sanatoorium Tervis on esitanud selle kinnistuga seoses viimaste aastate jooksul eri seisukohti. Detailplaneeringu algatamisel väitis Tervis, et Lootsi 10 kinnistule sobib neljakorruseline kortermaja, nüüd kahtlustatakse, et see korterelamu äkki tulebki sinna, ja enam see ei sobi.

SP1 teada ei eksisteeri hoone kasutuselevõtu puhul mitte mingisugust “esmast kasutusluba”, mille järgi saaks siis “kortereid rajada” – see paranoiline suhtumine näitab selle kirjapanija lennukat fantaasiat.

Meie koostatud eelprojekti ruumiprogrammis on arvestatud meie partneritega koostöös välja selgitatud reaalsete vajadustega. Tegemist on eelprojektiga ja see täpsustub edasise projekteerimistöö käigus. Ruumiprogramm täpsustub koostöös meie partneritega ja me ei pea vajalikuks ega õigeks seda teha ajakirjanduse vahendusel ega ka vaenuliku piirinaabriga. Lootsi 10 kinnistu vahetus läheduses asub küll avalikuks kasutamiseks mõeldud slipp, kuid see ei tähenda, et kogu hoone kasutus peaks olema eelkõige ja ainult suunatud sellele, sealsamas kõrval paikneb Rannapark, mis võimaldab laialdast vabaõhutegevust, samuti on hoone arhitektuuri puhul arvestatud vabatahtlike päästjate harjutamisega esimesel korrusel.

Ülle Kruusoja, OÜ SP1 juhatuse liige

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles