Pea iga kümnes tööealine on töötuna arvel

Meelis Kalme
, reporter
Copy
Enim vajatakse Pärnu maakonnas teenindus- ja müügitöötajaid ja lihttöölisi.
Enim vajatakse Pärnu maakonnas teenindus- ja müügitöötajaid ja lihttöölisi. Foto: Sille Annuk

Peaaegu iga kümnes 16aastane kuni pensioniealine tööjõus inimene maakonnas on töötuna kirjas: töötus on tõusnud 9,1 protsendini ehk registreeritud on 3460 töötut. Seda on sadakonna inimese jagu rohkem kui kuu aega tagasi. Mullu sama perioodiga võrreldes on number aga üle poole suurem.

 

Põhjuseks loomulikult koroonakriis, mis suvepealinna majandusele korraliku põntsu pannud. Pärnu maakonna töötuse määr ongi riigi üks kõrgemaid. Natuke rohkem elab töötuid vaid Ida-Viru- ja Valgamaal.

Kui koondamine sai maakonnas suurema hoo sisse aprillis-mais – mõlemal kuul oli tööta jäämise põhjus kolmandikul juhtudel koondamine –, siis septembriks oli see tasapisi langenud 18 protsendini. Oktoobriks oli olukord taas muutunud: pea veerandi ehk 24 protsenti lisandunud töötutest moodustasid koondatud. Mullu oktoobris oli vastav protsent 15.

Samal ajal ei tähenda töötute ja koondatute hulga sügisene kasv Pärnumaal midagi tavatut.

Töötukassa Pärnumaa osakonna juhi Gerli Metsa teatel on tänavu koondatute seas enim teenindus- ja müügitöötajaid: 17,1 protsenti kõigist koondatuist. Pea niisama palju on koondamise tõttu ametist lahti saanud lihttöölisi, seadme- ja masinaoperaatoreid ja koostajaid. Kergemalt on pääsenud tippspetsialistid, nende arv jääb alla viie protsendi.

Positiivsena tõi Mets esile, et sügisel on jätkuvalt läbi saadud kollektiivse koondamiseta. Viimati laekus töötukassale sellekohane teade septembris, kui teatati plaanist koondada Eestis 25 pagarit-klienditeenindajat, neist kaks Pärnu maakonnas.

Töötukassa Pärnumaa osakonna juhataja Gerli Mets avaldas heameelt, et paljud töö kaotanud on tööturul edu saavutamise nimel valmis osalema koolitustel.
Töötukassa Pärnumaa osakonna juhataja Gerli Mets avaldas heameelt, et paljud töö kaotanud on tööturul edu saavutamise nimel valmis osalema koolitustel. Foto: Urmas Luik

Samal ajal on varasemast vähem tööleasujaid. “Oktoobri tööleasumisest teavitatakse meid veel ka novembris, loodetavasti see protsent kasvab veidi,” avaldas Mets lootust. 

Teisipäeva keskpäevase seisuga vahendas töötukassa Pärnumaal 122 tööpakkumist. Enim vajatakse teenindus- ja müügitöötajaid ja lihttöölisi, samuti leiavad rakendust seadme- ja masinaoperaatorid, koostajad ja muud oskustöölised.

Et leida endale meelepärane töö, on enda pidev arendamine ja täiendamine kindlasti asjakohane.

Gerli Mets

Mets avaldas heameelt, et paljud töö kaotanud on tööturul edu saavutamise nimel valmis osalema koolitustel. Teisipäevase seisuga võttis neist osa üle veerand tuhande huvilise. Aasta algusest on end täiendanud üle 900 töötu ja üle 150 töötava inimese. “Et leida endale meelepärane töö, on enda pidev arendamine ja täiendamine kindlasti asjakohane,” märkis Mets.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles