Sindi vanim maja ärkab uuele elule

Pärnu Postimees
Copy
Sindi Pärnu mnt 51 on plaanis rekonstrueerida järgmise aasta jooksul.
Sindi Pärnu mnt 51 on plaanis rekonstrueerida järgmise aasta jooksul. Foto: Merle Rallmann

Tori vallavalitsus taastab lisaraha toel Sinti 19. sajandi esimeses pooles ehitatud Pärnu maantee 51 elamu, mis kuulub Pärnumaa kultuurimälestiste hulka ja on teadaolevalt linna vanim maja.

Pärnu mnt 51 pärineb Sindi vabrikuhoonestuse vanimast kihistusest. Tegemist on klassitsistlikus võtmes ehitatud kahekorruselise majaga, mille ehitusaeg jääb ilmselt 1830.-1860. aastatesse. Seega on see suure tõenäosusega vanim Sindis säilinud hoone.

Praegu seisab kortermaja tühjana ja selle halb seisukord ei võimalda seal elada. Kuid Sindi linna ja kogu Eesti seisukohalt on tegemist ühe omapärasema puitelamuga 19. sajandi algupoolest. Pärnu mnt 51 on Eesti puitarhitektuuri ajaloos tähelepanuväärsel kohal, sest selle analooge pole mujalt linnadest teada.

Sindi Pärnu mnt 51 on Eesti puitarhitektuuri ajaloos tähelepanuväärsel kohal, sest selle analooge pole mujalt linnadest teada.
Sindi Pärnu mnt 51 on Eesti puitarhitektuuri ajaloos tähelepanuväärsel kohal, sest selle analooge pole mujalt linnadest teada. Foto: Tori vallavalitsus

Hoone sarnaneb põhilahenduselt sadakonna meetri kaugusele jääva Pärnu mnt 53ga. Mõlema puhul võib aimata ülevenemaaliste tüüpprojektide stilistikast.

Tori vallaarhitekti Kristjan Kullerkani sõnutsi on vald hoone kohta juba tellinud rekonstrueerimise eelprojekti ja praegu käib muinsuskaitse toetusega ehitise tarindite uuring, misjärel saab juba tellida ehitusprojekti. Elamus on plaanis alustada rekonstrueerimistöödega juba järgmisel aastal.

Rekonstrueerimistööde lõppedes saab Sindi kõige vanem hoone taastatud selle algses funktsionaalsuses, aga energiatõhusalt.
Rekonstrueerimistööde lõppedes saab Sindi kõige vanem hoone taastatud selle algses funktsionaalsuses, aga energiatõhusalt. Foto: Merle Rallmann

„Pärnu maantee 51 on juba pikka aega olnud õnnetus seisus ja riivanud Sindi gümnaasiumi ees nii kohalike kui külastajate silma. Rekonstrueerimistööde lõppedes saab Sindi kõige vanem hoone taastatud selle algses funktsionaalsuses, aga energiatõhusalt,” ütles Tori vallavanem Lauri Luur.

Sindi vanim maja taastatakse KredExi COVID-19 eriolukorrast tuleneva korterelamute toetuse meetme abil. Tööde eeldatav maksumus on 405 900, millest pea poole moodustab toetus. Ülejäänu tasub vallavalitsus omavahenditest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles