Küülikukaka koguja ja anduriga sokk lõid noorte leiutajate võistlusel laineid

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Tänavuse õpilasleiutajate konkursi preemiasaajad.
Tänavuse õpilasleiutajate konkursi preemiasaajad. Foto: Leemet Samel

Tallinnas PROTO avastustehases õpilasleiutajate riikliku konkursi parimate tunnustamisel teenis kõige nooremate leidurite arvestuses esimese preemia Pärnu Vanalinna põhikooli 3. klassi õpilane Ruudi Seppel.

Noorele pärnakale tõid esikoha kaks leiutist: küülikukaka koguja peenarde ökoväetamiseks ja anduriga sokk, mis aitab valida parajad jalanõud.

Ruudi Seppel paistis laiutajate konkursil silma eelmisel aastalgi, kui tema töö „Mereprügisuveniirid” pälvis noorimate leiutajate arvestuses kolmanda preemia.

Kolmanda kooliastme kategoorias tunnistas konkursi žürii parimaks Pärnust pärit, praegu Vormsi lasteaia-põhikooli 8. klassis käiva Marvin Palotu, kes leiutas viisi, kuidas teha Eesti vetes kasvavast rohevetikast norilehti.

Palotugi on eelmistel õpilasleitutajate konkurssidel silma paistnud: mullu pälvis ta koos Vanalinna põhikoolis õppiva Stefie Marie Palotuga 5.–9. klassi õpilaste kategoorias tööga „Nõud loodusest vol. 2” kolmanda preemia ja tunamullu võitis sama leidurite tandem tööga „Nõud loodusest” teise preemia.

Teises kooliastmes võitis tänavu kolmanda preemia Pärnu Vanalinna põhikooli 6. klassi õpilane Otto Seppel korrutamismängu „Kuri matemaatikaõpetaja” eest.

Juhendajapreemiaga tunnustati Merlin Laansood, Heigo Seppelit ja Marion Mändlat.

PROTO avastustehases andis haridus- ja teadusminister Jaak Aab preemia üle 35 õpilasleiutajale, kelle mõttelennu ja kätetöö tulemusena on valminud 26 põnevat leiutist.

„See on imevahva, et lapsed on nii terased ümbritseva suhtes ja nii leidlikud muredele lahendusi pakkuma,” ütles Eesti teadusagentuuri tegevjuht Karin Jaanson. „Selle aasta leiutiste seas on palju koroonaviirusega seotuid: desifintseerimisviise, maske, kindaid ja vahemaa hoidmise vahendeid. Kuid tähelepanu all on ka keskkonnaprobleemide, liiklusohtlike olukordade ja kooli ja õppimisega seotud teemad. Tänavuste tööde puhul saame küll öelda, et saavutatud on konkursi laiem eesmärk – arendada noorte oskust märgata probleeme enda ümber ja neile lahendusi otsida.”

Ühtlasi andsid 12 asutust-organisatsiooni välja oma eriauhinna 18 töö autoreile.

Konkursil osales 728 noort leiutajat 642 ideega. Osalejaid oli pea kõikjalt Eestist ehk 12 maakonnast, kokku 69 koolist, lasteaiast ja huvikoolist.

Töid hindas ekspertide komisjon, kuhu kuulus näiteks insenere, disainereid, leiutajaid, õpetajaid ja patendiametnikkegi.

Õpilasleiutajate kokurss julgustab õpilasi loovalt mõtlema ja otsima lahendusi argielu probleemidele. Võistlust korraldab teadusagentuur ja rahastab haridus- ja teadusministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles