Algava aasta lind kuulutab meile kevadet (1)

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
2021. aasta lind on kuldnokk.
2021. aasta lind on kuldnokk. Foto: Ants Liigus

2021. aasta lind on kuldnokk, kelle Eesti ornitoloogiaühing (EOÜ) selleks valis. Ühingu arvates on kuldnoka kui rahvale üldtuntud kevadekuulutaja puhul palju tutvustamis- ja avastamisväärset ning metalse läikega kuube kandev suleline suunab tähelepanu muutustele kultuuris.

Rahvasuu on andnud kuldnokale palju nimesid, nagu näiteks rästas, Türgi varblane, nõgikikas, teomees, kullalind. EOÜ valikut on mõjutanud teadmine, et peamiselt Hollandis ja Belgias talvituvate kuldnokkade arvukus on viimase paarikümne aastaga tugevalt vähenenud. Osa linde hukkub rändel halbades ilmastikuoludes, osa aga vastu kõrgepingeliine lennates.

EOÜ trüki- ja veebilehest Tiirutaja selgub, et Eesti aasta linnu valikul ja nende jõudmisel postmarkidele on oluline osa pärnumaalastel. Aasta linnu valimise mõte pärineb Pärnumaa linnuklubist Buteo, mille presidendi, praegu Sindi gümnaasiumi bioloogiaõpetaja Eedi Lelovi väitel paiskas idee 1991. aastal avalikuks nüüd tuntud loodusekspert ja -fotograaf Mati Kose. Kose pakkus aasta linnuks rohehabekat ja Pärnumaal keskendutigi sellele liigile. Üleriigilist vedu pärnumaalaste algatus veel ei võtnud, kuid nad tegid järgmise katse 1992. aastal, käies välja tuuletallaja.

Alles 1995. aastal haakus EOÜ mõttega ning ühingu tollane tegevdirektor Jaanus Elts pakkus juhatusele rukkirääku, kellest saigi esimene üle riigi tähelepanu keskmesse jõudnud aasta lind. Rukkirääk läks rahvale korda, EOÜ sai hulga tagasisidet ja järeldas, et olukord liigi levikuga on arvatust parem.

Esimene aasta linnu postmark ilmus 2001. aastal ja sellel on kujutatud kiivitajat. Margi kujundasid Pärnuga seotud kunstnikud Signe Viilik ja Janno Poopuu, kes on Pärnu linnakujunduse spetsialist. Kiivitajamargi nominaalväärtus oli neli krooni ja 40 senti.

Hilisemad sarimargid, eriümbrikud ja maksikaardid on kujundanud Pärnu Koidula gümnaasiumi vilistlane Vladimir Taiger, kes mäletatavasti on ka Eesti kroonide kujundaja. Postmargid annavad ülevaate siseposti kirjade saatmise hinnatõusustki, mis on jõudnud 35 eurosendilt 90ni.

EOÜ aasta 2021 seinakalendri esikaanel troonib aasta lind kuldnokk ning peagi algabki kuldnoka-aasta, mis iga järgneva päevaga toob rõõmsalt vilistavate kevadekuulutajate saabumise lähemale.

Tänavuseks aasta linnuks on tuttpütt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles