Pildid ⟩ Pakane meisterdas Pärnu kohale valgussambad

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy

Selle nädala pakaseliste ilmadega on taevalaotuses pakkunud vaatemängu valgussambad, mis on õhus hõljuvate kristallide halovorm.

Erinevalt ülejäänud halovormidest tekivad sambad vaid valguse peegeldumise tõttu, mistõttu see võtab selle tekitava valgusallika värvi. Valgus peegeldub õhus hõljuvate plaatjate jääkristallide põhitahkudelt.

Pärnu Postimehele jagas loodusnähtusest reede õhtul Raekülast kesklinna poole tehtud fotosid Marten Raudmäe.

Meteoroloog Jüri Kameniku sõnutsi on valgussambad enamasti külmade ja vaiksete talvepäevade halovorm. Neid nimetatakse vahel ka päikesesammasteks, kuigi tihti pole päikesel selle halovormi tekkega mingitki pistmist.

Marten Raudmäe pildistas Pärnu kohal valgussambaid reedel kella 21.45 paiku Raekülas 14,5kraadise pakasega.
Marten Raudmäe pildistas Pärnu kohal valgussambaid reedel kella 21.45 paiku Raekülas 14,5kraadise pakasega. Foto: Marten Raudmäe

Kameniku jutu järgi asuvad sambad tavaliselt päikese, kuu, tänavavalgustite või autotulede kohal, ent sambad võivad siiski mõnikord tekkida valgusallika alla.

“Valgussamba laius ja kõrgus sõltub vaatleja asukohast, valgusallikast, jääkristallide suurusest, hulgast, asukohast ja orienteeritusest. Näiteks mida suurem on jääkristallide orienteeritus ehk mida ühesugusema asendiga on need ruumis paigutunud, seda kitsamad sambad. Väga paljude peente jääkristallide korral on sambad kitsad ja tihti ka kõrged, kuid kui langeb üsna suuri jääkristalle ja neid pole eriti palju, on sambad enamasti üsna lühikesed, laiad ja vähemärgatavad,” kirjeldas Kamenik loodusnähtust.

Valgussambad on tavaliselt horisondist mõne kuni 20 kraadi kõrgused, kuid võivad teatud juhtudel ulatuda peaaegu seniidini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles