Graafik Nakatunute seas on nii ühe- kui saja-aastane

Merle Rallmann
, veebilehe toimetaja
Copy
Pärnu haiglas on ravil 34 koroonahaiget.
Pärnu haiglas on ravil 34 koroonahaiget. Foto: Mailiis Ollino

Läinud ööpäeval Pärnumaal koroonaviiruse testi teinud 181 inimesest oli esmaseid positiivseid 17 ehk 9,4 protsenti. Samuti osutus positiivseks üks kordustest. Kahe nädalaga on maakonnas COVID-positiivseid tuvastatud 444. Kogu koroona-aasta jooksul näitas nakatumist 3347 proovi.

Pärnu haiglas on ravil 34 koroonapatsienti, kellest kolm on intensiivravil, neist üks juhitaval hingamisel. Kõige noorem haiglaravi vajaja on 28- ja vanim 92aastane. COVID-19-haigeid lisandus ööpäevaga kolm, üks ravialune viidi üle tavaosakonda ja viis tervenenud inimest said koju.

Pärnu haiglas ei surnud ükski COVID-19sse haigestunud patsient. Mujal Eestis suri eile kaheksa koroonahaiget.

Haigla sai mujalt riigist haiglaravi vajavate koroonahaigete lisandumise tõttu korralduse laiendada nädala lõpuks COVID-haigetele mõeldud kohtade hulka seniselt 53 voodilt 60ni. Pärnu haigla kommunikatsioonispetsialisti Margit Suhhostavetsi sõnutsi ongi voodikohti nüüdseks rohkem.

Viimase 14 päeva nakatumisnäit 100 000 elaniku kohta on Pärnumaal 515. Pärnu linnas, kus 14 päevaga tuli juurde 224  nakkusjuhtu, on näit 581, mis on kõikidest suurematest linnadest väikseim. Kõrgeim on nakatumus Maardus ja Rakveres, kus näitaja on vastavalt 3127 ja 2181.

Naabermaakondadest on nakatumisnäit suurim Saaremaal (1916, kõrgeim kogu riigis). Läänemaal on näit 1052, Järvamaal 600 ja Viljandimaal 535. Eestis on nakatumisnäit tõusnud 1393ni.

Pärnumaa kohalikes omavalitsustes on nakatumisnäit endiselt kõrgeim Läänemaal ja madalaim Põhja-Pärnumaal.

14 päeva nakatumisnäit 100 000 elaniku kohta KOVis (nakatunuid eile)

  • Lääneranna vald 801 (1)
  • Pärnu linn 581 (8, neist 7 keskuslinnas)
  • Häädemeeste vald 581 (1)
  • Tori vald 482 (1)
  • Kihnu vald 435 (1)
  • Saarde vald 355 (1)
  • Põhja-Pärnumaa vald 244 (4)
Andmed: riigi situatsioonikeskus

Terviseamet jälgib Pärnumaal 899 elanikku, neist 272 on viirusega viimase kümne päeva jooksul nakatunud, ja nendega kokku puutunud inimesi on 627. Kõige noorem nakatunu, aastane laps sai nakkuse lasteasutusest ja vanim, 100aastane pereringis.

Vähemalt kuue nakkusjuhtumiga koroonakoldeid on kodumaakonnas kuus: lasteasutus, kolm ettevõtte kollet ja nüüd lisandus kaks tutvusringkonna kollet, kus “tänu” viiruselevitajale nakatus vastavalt kuus ja seitse inimest.

Terviseameti Lääne regiooni juhi Kadri Juhkami sõnutsi on täna-homme kavas laustestimine ühe Pärnu tootmisettevõtte osakonnas, kus esinenud harvu nakkusjuhtumeid. “Testime ligemale pooltsadat töötajat,” täpsustas Juhkam.

Piirangud annavad loodetavasti millalgi leevendust, aga vaba elu meil paar kuud kindlasti ei tule.

Kadri Juhkam

Nakatumine on maakonnas küll langustendentsis, ent kummi ei tohi Juhkami arvates lõdvemaks lasta. Terviseametnik tõi näiteks Hiiu- ja Läänemaa, kus nakatumine oli kaua Eesti madalaim. “Praegu kasvab seal nakatumine hüppeliselt, nii et pole mõtet hõisata,” nentis Juhkam ja lisas, et koroona-aasta on temast pessimisti teinud. “Piirangud annavad loodetavasti millalgi leevendust, aga vaba elu meil paar kuud kindlasti ei tule,” tõdes Juhkam ja viitas, et amet saab päringuid kevadsuviste ürituste korraldamise kohta. “Enne juulit ei oska midagi lubada.”

Küsimuse peale, kas kaitsvat karjaimmuunsust ei hakka tekkima, andis Juhkam mõista, et elu on näidanud, et selle viiruse vastu immuunsus inimkehas üle poole aasta ei püsi, kuna organismi kaitsevõime hakkab langema ja inimesed on viirusele uuesti vastuvõtlikumad. “Saaremaal oli kevadel palju nakatunuid, ka selliseid, kes ilma testimata põdesid. Praegu on seal jälle nakatumine tõusutrendis.”

Juhkami teadmiste kohaselt ei anna vaktsineeriminegi pikaajalist kaitset, aga kaitseb raskelt põdemise eest. “Karta on, et sellest saab iga-aastane vaktsiin, eriti kui tekib üha uusi viirustüvesid,” tõmbas ta paralleeli regulaarse gripi vastu vaktsineerimisega.

Pärnumaal on COVID-19-vaktsiini esimese süsti saanud 7903 ehk 4,7 protsenti rahvastikust. Vaktsiinikuuri on lõpetanud 4087.

Viimase ööpäevaga analüüsiti Eestis 7813 koroonaviiruse testi, neist esmaseid positiivseid oli 1484 ehk 19 protsenti testide koguarvust.

Rahvastikuregistri andmetel laekus enim positiivseid testitulemusi Harjumaale, kus koroonaviirus tuvastati 910 inimesel, neist 677 elab Tallinnas. Ida-Virumaale lisandus 123, Lääne-Virumaale 101, Tartumaale 82, Saaremaale 59, Raplamaale 45, Jõgeva- ja Viljandimaale 19 positiivset testi. Mujale maakondadesse lisandus alla 17 nakkusjuhu.

Ööpäeva jooksul avati haiglates COVID-19 haiguslugusid kokku 77, haiglaravil on 639 patsienti, kellest intensiivravi vajab 58 patsienti Neist omakorda juhitaval hingamisel on 41 inimest.

Suri kaheksa koroonaviirusega nakatunud inimest: 95aastane naine, 91-, 89-, 86- ja 84aastane mees, 80aastane naine, 73aastane naine ja 72aastane mees. Kokku on Eestis surnud 677 koroonaviirusega nakatunud inimest.

Eestis on COVID-19 vastu vaktsineeritud 109 865 elanikku, kaks doosi on saanud 45 310 inimest. Eelolevatel nädalatel jätkub paralleelselt perearstide juures riskirühmade ja eri tervishoiuasutustes eesliinitöötajate nagu haridusasutuste töötajate, politsei- ja päästeteenistujate ja kohalike omavalitsuste sotsiaalhoolekandetöötajate vaktsineerimine. 

Taaskehtestati 2+2-reegel, seda nii sise- kui välistingimustes.
Taaskehtestati 2+2-reegel, seda nii sise- kui välistingimustes. Foto: Urmas Luik
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles