Reoveeuuring näitab, milliseid narkootikume pärnakad kõige rohkem tarvitavad

Karl Hütt
, reporter
Copy
Uuring tuvastas suvepealinna reoveest eri narkootikumide jääke.
Uuring tuvastas suvepealinna reoveest eri narkootikumide jääke. Foto: Ants Liigus

Suvepealinna reovees leidub narkootikumidest enim kanepit, kokaiini ja amfetamiini, nende järel metamfetamiini.

Mullu sügisel koroonapandeemia teise laine ajal uurisid teadlased Tallinnas ja Pärnus reovett, tegemaks kindlaks, millised uimasteid kodanikud tarvitavad. Uuringu andmed viitavad nii seaduslike kui seadusvastaste uimastite ulatuslikule tarvitamisele.

Võrreldes Tallinna reoveega leidus suvepealinna omas narkootikumide jääke siiski mitu korda vähem. “Üllatuslik oli varem narkoturul väheses koguses liikuva metamfetamiini leidmine Pärnu reoveest, sest selle aine tarvitamist seostatakse narkootikumide süstimise ja meelelahutusüritustega, mille korraldamine oli uuringu ajal piiratud,” rääkis tervise arengu instituudi (TAI) narkomaania ja nakkushaiguste ennetamise keskuse teadur Katri Abel-Ollo.

Üllatuslik oli varem narkoturul väheses koguses liikuva metamfetamiini leidmine Pärnu reoveest. 

Katri Abel-Ollo, TAI narkomaania ja nakkushaiguste ennetamise keskuse teadur 

Metaamfetamiini jääkide suhteliselt suur sisaldus nii Tallinna kui Pärnu linna reovees näitab TAI hinnangul läinud aastal Eesti narkoturul toimunud muutust ja illustreerib reoveeuuringu metoodika võimekust anda objektiivne ülevaade turul toimuvast.

Metaamfetamiini suuremat levikut Eestis kinnitavad ka Eesti kohtuekspertiisi instituudi analüüsi tulemused mullu konfiskeeritud narkootikumide kohta.

Uuringu tulemuse kohaselt uusi psühhoaktiivseid aineid reoveest ei leitud, mis viitab sellele, et selliste ainete tarvitatav kogus ei ole nii suur, et analüüsis ilmneks.

Pärnus uuriti uimastijääke reovees 19.−26. oktoobril, kui Eestis kehtisid ööelu piirangud, kuigi mingil määral avalik meelelahutus toimis. Siiski juhib TAI tähelepanu, et sel ajal oli Eestis sügisene koolivaheaeg, kui Pärnus oli enamik spaasid ja veekeskusi välja müüdud, seega näitavad tulemused kohalike elanike kõrval siseturistide narkootiliste ainete tarvitamist.

Uuringu käigus analüüsiti Pärnu ja Tallinna reoveest narkootikumide, alkoholi ja tubaka metaboolseid ehk ainevahetuse kaudu tekkivaid jääke. Uimastijäägid, mis on reovette sattunud inimese organismi läbimata, ei mõjutanud analüüsi tulemusi.

Uuringut juhtis ja rahastas selle algataja TAI. Kohtuekspertiisi instituut töötas välja reoveeproovide analüüsimudeli ja analüüsis tulemusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles