Hajaasustuse programmiga loodab linn parandada mullusest enamate elutingimusi

Meelis Kalme
, reporter
Copy
Üle poole taotlustest puudutab joogiveevarustusega seotud töid.
Üle poole taotlustest puudutab joogiveevarustusega seotud töid. Foto: Urmas Luik

Pärnu linnavalitsusele laekus hajaasustuse programmi abil elutingimusi parandada soovivatelt peredelt avaldusi mullusest rohkem. Kui 2020. aastal esitasid Tõstamaa, Audru ja Paikuse osavalla elanikud programmi 85 taotlust, siis tänavu kogunes neid 88.

Linnavalitsus andis pressiteate vahendusel teada, et enim avaldusi tuli selgi korral Audru osavalla elanikelt – 54. Tõstamaa osavallast laekus neid 20 ja Paikuse osavallast 14.

Programmi toel saavad hajaasustusega piirkondade elanikud uuendada majapidamise joogiveevarustust, paigaldada autonoomse elektrisüsteemi, rajada kanalisatsioonisüsteemi või aasta ringi kasutatava juurdepääsutee.

Toetuse suurus majapidamise kohta on kuni 6500 eurot, millele lisandub vähemalt 33protsendine oma- ja kaasfinantseering. Kui taotleja on aastatel 2016–2020 samast programmist juba toetust saanud, arvestatakse varasem toetussumma toetuse piirmäära sisse.

Nii nagu läinud aastal puudutab tänavustestki toetusetaotlustest üle poole joogiveevarustusega seotud töid. 37 avaldust laekus kanalisatsioonisüsteemi, neli juurdepääsutee ja üks autonoomse elektrisüsteemi rajamiseks.

Järgmiseks vaatavad osavaldade projektijuhid kõik taotlused läbi. Kui mõne avalduse puhul ilmneb puudusi, antakse taotlejale võimalus vajakajäämisi kõrvaldada. Seejärel läheb taotlus hindamisele.

Avalduse esitanutel tasub teada, et enne taotluste hindamist on hindajatel õigus tutvuda taotlejate majapidamise olukorra ja nende kitsaskohtadega, mida projektiga soovitakse lahendada. Paikvaatlus võib olla vajalik ka siis, kui tuleb kontrollida, kas toetust soovitakse ikka püsielukohale, mitte näiteks suvekodule.

14. maiks edastab linnavalitsus rahandusministeeriumile ja riigi tugiteenuste keskusele positiivse hindamistulemusega taotluste koondsumma ja ühtlasi maksimumsumma, millega omavalitsus on valmis 2021. aastal hajaasustusega programmis osalema.

Mullu rahuldati Pärnus hajaasustuse programmi raames 51 taotlust. Riik toetas toona Pärnu osavaldades elavate maaperede elutingimuste parandamist 69 376 euroga, millele linn lisas ligemale 80 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles