Pärnus tabati üle 30 korra altkäemaksu võtnud tolliametnik (1)

Pärnu Postimees
Copy
Mõlemad mehed peeti kahtlustatavana kinni veebruaris ja võeti siis vahi alla. Pilt on illustreeriv ja ei ole uudises kirjeldatud isikutega seotud.

active.
Did you mean aktiivne.
Mõlemad mehed peeti kahtlustatavana kinni veebruaris ja võeti siis vahi alla. Pilt on illustreeriv ja ei ole uudises kirjeldatud isikutega seotud. active. Did you mean aktiivne. Foto: Postimees

Pärnu maakohus kinnitas täna, 9. aprillil karistuskokkuleppe, mille kohaselt mõisteti altkäemaksu küsinud tolliametnikule ja talle seda maksnud agendile kahe kuu pikkune šokivangistus.

Süüdistuse järgi küsis 45aastane tolliametnik altkäemaksu vastutasuks võimaluse eest vältida tolliprotseduuriga seotud ajakulu.

46aastane agent, kes kaubavedajatele tolliga seotud asjaajamise teenust pakkus, sai samuti süüdistuse osaliseks.

Täna andis Lääne ringkonnaprokuratuur pressiteate vahendusel teada, et Pärnu maakohus kinnitas süüdistatavate ja prokuratuuri vahel sõlmitud karistuskokkuleppe, millega mõisteti mõlemale mehele šokivangistus ja mitme aasta pikkune tingimisi vangistus.

“Ametnik võimaldas ühel tolliagendil oma kliente tollikontrollist ja sellega seotud ajakulust vabaks osta. Teadupärast on aeg ärimaailmas kallis vara ja selline ebaseaduslik tegevus andis altkäemaksu andnud vahendajale märkimisväärse konkurentsieelise,” selgitas Lääne ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Kaido Tuulemäe. “Laiemalt vaadates oli tolliametniku tegevus ohtlik, sest altkäemaksu tõttu ta ei kontrollinud veoseid ja avas sellega tee väga erinevateks kuritarvitamisteks.”

Altkäemaksu tõttu ta ei kontrollinud veoseid ja avas sellega tee väga erinevateks kuritarvitamisteks.

Kaido Tuulemäe

Uurimine tuvastas kahe süüdistatava vahel nelja aasta jooksul üle 30 sellise tehingu. “Tuvastasime üle 7000 euro kuritegelikul teel saadud tulu, mis kohtuotsusega altkäemaksu võtjalt välja mõisteti ja tuleb nüüd kanda riigituludesse,” ütles prokurör.

Kaitsepolitsei Lääne osakonna direktor Veiko Germann peab tollikorruptsiooni kõrvaldamist oluliseks julgeolekuriskide maandamise pärast. “Tõhus kontroll tollis peab mõjuma juba ette heidutavalt kurjade kavatsustega isikutele ja rühmitistele,” sõnas Germann. “Tollis pole süsteemset korruptsiooni, ent ka sellist korruptiivset tegevust ei tahaks eest leida nii tähtsas valdkonnas. Pöörame sellele kindlasti ka edaspidi tähelepanu, et tõkestada tegevust, mis võimaldab julgeolekut ohustavaid esemeid tollist läbi saada.”

Germann lisas, et küsimus puudutab nii Euroopa Liitu kui ka kolmandaid riike. Näiteks praegusel juhul liikus kaup Venemaalt Eestisse ja siit edasi mitmesse Euroopa Liidu riiki.

Tollis pole süsteemset korruptsiooni, ent ka sellist korruptiivset tegevust ei tahaks eest leida nii tähtsas valdkonnas.

Veiko Germann

Ametiseisundit kuritarvitanud ametnikku karistati nelja aasta pikkuse vangistusega, millest kohe kuulub kandmisele kaks kuud. Ülejäänud vangistus määrati tingimisi nelja-aastase katseajaga. Altkäemaksu andmise eest mõisteti tollimaakleri teenust pakkunud mehele kolme aasta pikkune vangistus, millest kohe tuleb kanda kaks kuud ja ülejäänud karistus jääb kandmisele tingimisi kolmeaastase katseajaga.

Mõlemad mehed peeti kahtlustatavana kinni veebruaris ja võeti siis vahi alla. Eelvangistuses viibitud aeg arvestatakse karistuse hulka, seega on suurem osa kandmisele määratud vangistusest praeguseks kantud.

Kriminaaluurimise viis ellu kaitsepolitseiamet ja seda juhtis Lääne ringkonnaprokuratuur. Mehed mõisteti süüdi kokkuleppemenetluses, otsus ei ole veel jõustunud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles