Kevad toob maapõuest välja hulgaliselt lõhkekehi

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Pärnumaa tänavune suurim leid on Pärnu lähedalt avastatud lennukipomm.
Pärnumaa tänavune suurim leid on Pärnu lähedalt avastatud lennukipomm. Foto: Lääne-Eesti pommigrupp

Igal aastal koos lume sulamisega tehakse häirekeskusesse enam lõhkekehadega seotud väljakutseid. Lääne-Eesti pommigrupil on Pärnumaal tulnud tänavu reageerida 17 sündmusele, kõrvaldatud on 12 lõhkekeha või selle osa ja 4769 padrunit.

Maakonna suurim leid on olnud lennukipomm, mis avastati Pärnu lähedalt.

“Mõnel korral on teada antud lahingumoona meenutavast esemest, mis lähemal uurimisel ei osutunud lõhkekehaks,” selgitas Lääne-Eesti pommigrupi juhi Aivar Post. Eriti töiselt on möödunud aprill.

Eelmisel aastal sai pommigrupp Pärnumaal 67 väljakutset, millest enamik olid seotud lahingumoonaga.

Mürsk, mille pommigrupp kahjutuks tegi.
Mürsk, mille pommigrupp kahjutuks tegi. Foto: Lääne-eesti Pommigrupp

Eestis peitub endiselt suurtes kogustes plahvatusohtlikku materjali. Peale maapõue on leitud mitme majapidamise koristamise käigus ohtlikku lõhkematerjali, mis tänu leidjate õigele käitumisele on jõudnud demineerijateni. Sellel aastal on Lääne regioonist leitud 277 lõhkekeha või selle osa ja 42 eset, mis on sarnanenud lõhkekehaga, kuid mis lähemal uurimisel ei osutunud ohtlikuks leiuks.

Posti sõnade kohaselt on leide välja ilmunud peamiselt vanadest lahingupaikadest, eelkõige Saaremaalt. “Peale Saaremaa on Lääne regioonis olnud palju leide Pärnumaaltki, kus oleme käinud 17 korral. Järvamaal on lõhkekehi leitud 11 ja Hiiumaal kümnel korral. Kolmandik on leitud demineerijate endi tubli otsingutöö tulemusel,” ütles Post.

Peale häirekeskusesse tehtud kutsetele reageerimise teeb Lääne-Eesti pommigrupp plaanilisi töid. Aprilli ja mai jooksul otsivad ja hävitavad demineerimismeeskonnad võimalikult palju plahvatusohtlikku materjali. Plaaniliste tööde käigus keskendutakse Saaremaal Sõrve piirkonnale, kus sõja ajal toimusid suured lahingud. Lõhkematerjali leitakse veel hoonete ehituse ja renoveerimise käigus ning põllutöödelt.

Kuidas käituda, kui leiate lõhkekeha

Kui leiate lõhkekeha, ei tohi te seda puudutada ega kuhugi viia, leid tuleb märgistada ja teavitada hädaabinumbril 112 täpne asukoht ning anda leiu kohta nii palju infot kui võimalik. Leiu märgistamiseks on eri viise. Variant on seda teha nutitelefoni abil: tänapäeva nutitelefonid võimaldavad võtta GPS-koordinaate ja teha eemalt pilti, et edastada need häirekeskusele. Lõhkekehale tulevad esimesel võimalusel järele demineerijad, toimetavad selle ohutusse kohta ja teevad kahjutuks või vajaduse korral tegutsevad sellega kohapeal. Kui võimalik, tuleks demineerijad ära oodata.

Andmed: Lääne-Eesti pommigrupp

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles