Häirekeskus manitseb lapsi ja loomi mitte autosse jätma

BNS
Copy
Päikese käes parkiva sõiduki temperatuur tõuseb väga kiiresti ja hakkab last või looma ohustama.
Päikese käes parkiva sõiduki temperatuur tõuseb väga kiiresti ja hakkab last või looma ohustama. Foto: Egert Kamenik

Häirekeskus tuletab meelde, et lapsi ja loomi ei tohi jätta kuuma ilmaga sõidukisse, sest see võib väga lühikese ajaga nende tervist ohustama hakata.

Kui märkate sõidukis kuumuse käes vaevlevat last või looma, tuleks kohe helistada hädaabinumbril 112. 

Häirekeskuse 112-teenuse juhi Heiko Leesmendi sõnul on inimesed õnneks probleemist aina teadlikumad ja tähelepanelikumad.

“See on väga hea, et inimesed helistavad numbril 112, kui nad märkavad kuuma sõidukisse jäetud lapsi või lemmikloomi. Kindlasti tulekski häirekeskusele helistada, kui lapsevanemat või loomaomanikku kohapeal ise ei suudeta leida ja auto juurde kutsuda,” selgitas Leesment.

Tavaliselt alahinnatakse aega, mis sõidukist eemal viibiti. Päikese käes parkiva sõiduki temperatuur tõuseb väga kiiresti ja muutub kiiresti lapsele või loomale ebamugavaks.

Probleem palavates sõidukites vaevlevatest loomadest ja lastest kerkib esile igal aastal kuumade ilmadega ja enamasti toovad inimesed vabanduseks selle, et käisid vaid korra poes. Aeg on siiski veninud märksa pikemaks ja hädas laps või lemmikloom on püüdnud möödujate tähelepanu.

Kuna temperatuur tõuseb sõidukis väga kiiresti, on igasuguste riskide võtmine ja oma lapse või lemmiklooma tervise ohtu panemine vastutustundetu.

Heiko Leesment

“Me ei tea kunagi, mis võib meie kohest naasmist sõiduki juurde mõjutada. Kuna temperatuur tõuseb sõidukis väga kiiresti, on igasuguste riskide võtmine ja oma lapse või lemmiklooma tervise ohtu panemine vastutustundetu,” hoiatas Leesment, kelle sõnul ei suuda praokile jäetud akengi vajalikku jahutust tagada. “Lapsi ega lemmikloomi ei jäeta autosse mingil juhul üksinda.”

Viimastel nädalatel on häirekeskus vastu võtnud teateid sõidukeisse jäetud ülekuumenemisohus koerte kohta üle Eesti.

Kuumus ei ole Eestis tavapärane, mistõttu on inimestel oluline mõista, et käitumist tuleb kohandada ilmale vastavaks, nii et kellegi elu ei satuks ohtu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles