Lavassaare turbarabas oli viimati suurem tulekahju eelmisel aastal

Kati Saagim
Copy
Turbaraba kustutamine
Turbaraba kustutamine Foto: Päästeamet

Lavassaare turbarabas on läbi aegade puhkenud mitu põlengut.

Enne eile alguse saanud tulekahju oli Lavassaares viimati põleng, mis vajas päästjate sekkumist, 14. juulil. Sel päeval põles kaks turbaauna ja nende ümber olev turbaväli hinnanguliselt 100×100 meetril. Ilm oli tuulevaikne, tänu millele tuli ei kandunud edasi. Sündmusele reageerisid Lihula, Märjamaa, Pärnu, Pärnu-Jaagupi ja Tõstamaa kutselised ning Are vabatahtlikud päästjad. Põlengu tekkepõhjust ei osanud Lääne päästekeskuse pressiesindaja toona nimetada.

Möödunud aasta mai lõpus oli turbarabas põleng, mille suuruseks mõõdeti koguni 84 hektarit. Turbatootmise ettevõtte töötajad püüdsid ise põlengut kustutada. Päästjad reageerisid tulekahjule suurte jõududega. Kustutustööd olid sealse maastiku tõttu raskendatud. Põlengu põhjus jäi välja selgitamata.

2009. aasta augustis põles rabas 3,5 hektaril turvas. Sündmuskohale sõitsid operatiivkorrapidaja, viis päästeautot ja erimasinad. Hiljem spekuleeriti, et raba võisid süüdata rahatud töötud, kuid see ei leidnud kinnitust.

Möödunud nädalal ilmus Pärnu Postimehes artikkel, kus rabades töötajad ja päästjad avaldasid, et tunnevad suurt muret tuleohu pärast. Tootsi Turba keskkonna- ja tööohutuse juht Evelin Krekker avaldas siis, et igal kevadel saavad kõik rabades töötajad väljaõppe, tagamaks ohuolukorras toimimiseks värsked teadmised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles