Pilk taevasse! Veidi enne kella 15 lendavad üle suvepealinna hävitajad

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Itaalia õhuväe hävitajad F-35 lendavad üle Eesti.
Itaalia õhuväe hävitajad F-35 lendavad üle Eesti. Foto: Kaitseväe peastaap

Täna, 20. augustil teevad Ämaris paiknevad Itaalia õhuturbehävitajad F-35 Lightning II sobiva ilma ja pilvkatte korral Eesti taasiseseisvumispäeva tähistamiseks madallennu üle Rapla, Tallinna, Kohtla-Järve, Jõhvi, Tartu, Viljandi, Pärnu, Kuressaare ja Haapsalu.

Plaanide kohaselt lendavad hävitajad üle linnade vähemal 1000 jala ehk veidi üle 300 meetri kõrguselt.

Seoses halbade ilmaoludega võivad ülelennud edasi lükkuda või ära jääda. Kõige täpsema info lendude kohta leiab Eesti õhuväe Facebooki lehelt.

Ämaris selle aasta maist paiknevad varghävitajad F-35 on ajaloo kõige kallima relvasüsteem, mis suudab täita nii hävitus-, luurelennuki kui taktikalise pommitaja ülesandeid.

F-35 hävitajate lend ümber Eesti.
F-35 hävitajate lend ümber Eesti. Foto: Kaitseväe peastaap

Viienda põlvkonna hävitajana on F-35 eelised lahinguruumis hukukindlus ja situatsiooniteadlikkus, mille tagavad vargtehnoloogia, sensorid ja mitmekihiline andmeside.

Põhja-Atlandi Nõukogu otsuse kohaselt valvavad NATO õhujõud Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi rotatsiooni korras 29. märtsist 2004, kui Balti riigid said NATO liikmeks. 2012. aasta Chicago tippkohtumise raames pikendas Põhja-Atlandi Nõukogu Balti riikide õhuturbe missiooni määramata ajaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles