Pärnumaal tuvastati eriti nakkav linnugripitüvi

Copy
Pärnumaal tuvastati hiljuti kormoranil eriti nakkav linnugripi viirustüvi.
Pärnumaal tuvastati hiljuti kormoranil eriti nakkav linnugripi viirustüvi. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Sügisrändel levib taas linnugripp, Pärnumaal tuvastati paar nädalat tagasi kormoranil selle tõve kõrge patogeensusega viirustüvi H5N1.

“Võib öelda, et tegemist oli üksikleiuga ja massilist suremust siiski pole, kuid see näitab, kui vastupidav võib kõnealune viirus keskkonnas olla,” märkis põllumajandus- ja toiduameti loomatervise ja -heaoluosakonna juhataja Olev Kalda.

Kalda manitses linnukasvatajaid olema valvsad, sest gripp levib endiselt. “Lõuna-Soomes tuvastati kõrge patogeensusega lindude gripi viirustüved H5N1 ja H5N8 luikedel, kajakatel ja kanakullil. See näitab selgesti, et haigus ringleb edasi ja võib sügisrändega ohustada ka Eestit,” selgitas ta.

Kuna lindude sügisrändega võib nakkuse levik laieneda, tuleb omanikel jätkuvalt rakendada bioturvalisuse meetmeid ja sööta-joota linde vaid siseruumis või varikatuse all.

Kodulinnud ei tohiks kokku puutuda looduses vabalt elavate lindude ega neilt pärineva nakkusohtliku materjaliga. Selleks tuleb vajadusel kasutada võrku, katust või teisi eraldusviise. Endiselt kehtib keeld tuua looduses elavaid linde kohtadesse, kus samal ajal hoitakse kodu- või muid tehistingimustes peetavaid linde.

Põllumajandus- ja toiduamet palub teavitada hukkununa leitud veelindude, hulganisti surnud metslindude või surnud röövlindude korjustest infotelefonil 605 4767. Kindlasti ei tohiks ise linde kokku koguda ega neid kuhugi toimetada: sellega võite viirust levitada. Vajadusel võtab amet proovid.

Positiivsetest linnugripileidudest teavitab amet jooksvalt.

Märksõnad

Tagasi üles