EVA-316 aitab laevadel Pärnus läbi rüsijää murda

Pärnu Postimees
Copy
Jäämurdja EVA-316 on aidanud Pärnu lahel laevu kaheksa korda.
Jäämurdja EVA-316 on aidanud Pärnu lahel laevu kaheksa korda. Foto: Urmas Luik

Transpordiameti mitmeotstarbeline laev EVA-316 on reedest, kui algas jäämurdehooaeg, teenindanud Pärnu lahel laevu kaheksal korral.

Transpordiameti jäämurde koordinaator Martin Kaarjärv selgitas, et jää paksus Sorgu saarest kuni Pärnu sadama vastuvõtu poini on 10–20 sentimeetrit. “Jää on osaliselt kergelt rüsistunud ja ladestunud ning ballastis laevadel on jäämurdja abita probleeme lootsijaama jõudmisega.”

Kaarjärv täpsustas, et Soome lahel pole praegu jäämurde vajadust, kuid amet on valmisolekus kohe reageerima, kui see tekib.

17. detsembrist hakkavad Pärnu sadamat külastavate laevade suhtes kehtima nõuded. Jäämurdja teenindatavatel laevadel peab olema vähemalt jääklass 1C (Lloyd`s Register) või muude klassifikatsiooniühingute samaväärne jääklass ja laevade peamasina võimsus üle 1600 kilovati.

EVA-316 valmis 1980. aastal Soomes ja ehitati 2004. aastal ümber mitmeotstarbeliseks laevaks, millel muu hulgas on jäämurde- ja reostustõrjevõimekus. Laeva meeskonnas on 13 liiget.

Transpordiamet teenindab jäämurdjatega Muuga, Tallinna ja Kopli lahe sadamat, Paldiski Põhja- ja Lõunasadamat, Kunda, Sillamäe ja Pärnu sadamat. Soome lahe sadamates abistatakse kuni akvatooriumini. Samuti teenindatakse Pärnu sadamasse saabuvaid ja seakt väljuvaid laevu sadama lootsipoist jääpiirini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles