Kivimägi tahab osta linnalt maa, millele ta aastate eest kodu ehitas (3)

Lauri Habakuk
, tegevtoimetaja
Copy
Toomas Kivimägi tunnistab, et tagantjärele tarkusega pole praegu midagi peale hakata, kuid paarikümne aasta eest maja ehitama asudes võinuks ta kohe linnalt maa välja osta. Tõsi, raha selleks nappis.
Toomas Kivimägi tunnistab, et tagantjärele tarkusega pole praegu midagi peale hakata, kuid paarikümne aasta eest maja ehitama asudes võinuks ta kohe linnalt maa välja osta. Tõsi, raha selleks nappis. Foto: Urmas Luik

Paarikümne aasta eest Pärnu linna maale elama asunud Toomas Kivimägi naljatas toona, et võib-olla peab ta 2037. aastal vanadekodusse kolima, aga nüüd näib, et temast ei saa peategelast Raimond Kaugveri romaani “Vana mees tahab koju” tõsielulises uusversioonis: suure tõenäosusega võib ta 74 aastaringi täitudeski oma koju jääda. Muidugi juhul, kui ta seda ise soovib.

Toonane Pärnu maavanem, praegune riigikogu ja Pärnu linnavolikogu liige reformierakondlane Toomas Kivimägi sai 2001. aastal Pärnu linnavalitsuselt 36 aastaks hoonestusõiguse, et ehitada linnale kuuluvale Tulbi 16 krundile eramu. Kivimägi oli suulise enampakkumise ainus osavõtja.

Hoonestusõiguse tasuks sai 6000 krooni aastas, mis jääb 36 aastaks samaks. Niisiis on Kivimägi siiani linnale maa eest maksnud 383 eurot ja 47 senti aastas. See teeb ligemale 32 eurot kuus. 663ruutmeetrise maa eest suvepealinna ranna rajoonis.

Kivimägi on ainus inimene, kes on saanud Pärnu raelt linna krundile eramu rajamiseks hoonestusõiguse. Enamasti antakse linnamaale ehitamise õigus ärihoonete puhul.

Raske laenukoorem

Kivimägi kolis viie toaga kahekorruselisse majja 2001. aasta lõpus, aastavahetuse eel. 2002. aasta esimestel päevadel tunnistas Kivimägi Pärnu Postimehele, et ta peab nüüd püksirihma pingutama, kuna üle miljonikroonise eramu laenud vajavad maksmist. Maavanema ligemale 24 000kroonisest palgast läks iga kuu pangale 10 000.

Kui maja valmis, oli Kivimägi 38aastane. Kohe-kohe, veebruaris 39aastaseks saamas. Toonases artiklis mainiti, et kui ta on 74, lõpeb Tulbi 16 kinnistu hoonestusõigus ja see saab linna omandiks. Juhul, kui majaomanik maad ära ei osta.

“Kui muud varianti ei ole, siis kolin üle tee Tammsaare tänava vanadekodusse,” naljatas Kivimägi tookord, kui ajakirjanik tal vast valminud kodus külas käis.

Aeg tiksub armutult.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles