Uus generaator aitab Manija elanikel eluga toime tulla

PP
Copy
Generaator hoiab käigus Manija saare sadama, et elektri puudumisel saaksid praamid silduda.
Generaator hoiab käigus Manija saare sadama, et elektri puudumisel saaksid praamid silduda. Foto: Urmas Luik/Pärnu Postimees

Tagamaks Manija saare elanikele elektrivarustus ja elutähtsad teenused hädaolukorraski, soetab Pärnu linnavalitsus elektrigeneraatori ja järelkäru.

Rahandusministeeriumi väikesaarte programmist saab linn generaatori ja järelkäru ostuks toetust veidi üle 7400 euro, millele lisandub omaosalus 1306 eurot.

Generaatori mõju 49 elanikuga väikesaare elanikele on raske üle hinnata, kuna elektritootmise alternatiivi kohapeal pole ja hädaolukorras jääks saar ühenduste ja teenusteta. Seadme kasutuselevõtu tingimused on saarel olemas.

Generaatorit hakatakse hoiustatama Manija sadamakuuris ja selle kasutamist korraldavad saare liinipaadi juhid.

Pärnu linnavalitsuse liikme, Tõstamaa osavallakeskuse juhi Toomas Rõhu sõnutsi on igapäevane elektrivarustus Manijal tagatud ja elektrikatkestusi pole saarel sageli, ent tormidega neid ikka esineb. Püsiühenduse taastamiseni on vaja hädaabilahendust ja just seda mobiilne generaator pakubki.

Saarele kingiti pärast 2005. aasta jaanuaritormi elektrigeneraator ja see lahendus õigustas end hästi, kuid too masin on nüüd amortiseerunud ega ole enam töökorras.

Toomas Rõhu, Tõstamaa osavallakeskuse juht.

“Saarele kingiti pärast 2005. aasta jaanuaritormi elektrigeneraator ja see lahendus õigustas end hästi, kuid too masin on nüüd amortiseerunud ega ole enam töökorras,” selgitas Rõhu.

Uut generaatorit on saareelanikele vaja, hoidamaks elektrikatkestuse korral töös ennekõike saarekeskus, et seal töötaks kütte- ja veesüsteem, oleks tagatud juurdepääs internetile ja saaks laadida mobiiliakusid.

Rõhu sõnutsi on saareelanike kaevud teinekord suuremate üleujutuste ajal täitunud mereveega. Generaatori abil saab kaevud sellistel puhkudel tühjaks pumbata, aga ka vett päästetöödel.

Samuti on generaatori tarvis Manija saare sadama käigushoidmiseks, et elektri puudumisel saaks liigutada sadama aparelli, mida kasutatakse praami sildumisel.

Peale selle saab generaatori toel korraldada üritusi kohtades, kus elektrit pole: majaka juures, mere ääres ja jaanituleplatsil. See loob võimaluse edendada kohalikku ettevõtlust ja anda elanikele  lisasissetuleku.

Elektrigeneraator ja järelkäru ostetakse sel aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles